Home » onze projecten » archief projecten » Projecten 2017 » 139 Beter zicht in Togo

Beter zicht in Togo 

Wat houdt het project in? 
Inzamelen van brillen door filialen van Pearle Opticiens in Noord-Holland.
Aanschaf van de benodigde oogmeet apparatuur.
Het opleiden van twee personen in Togo door een optometrist om eenvoudige oogmetingen te kunnen doen. Het verstrekken van een zo goed als mogelijk passende bril. De selectie van mensen die voor een oogmeting in aanmerking komen vindt plaats via het netwerk van de Societe du Verbe Verbin, dus via kerk, scholen en weeshuizen. Een bril wordt niet gratis weggegeven maar er wordt een symbolische bijdrage gevraagd. Na het opleiden ga ik twee weken het veld in . Na 6 – 9 maanden ga ik terug voor evaluatie en eventueel vervolg.

Evaluatie project “Beter zicht in Togo” 10-04-2016 t/m 25-04-2016

Deelnemers: St. Force (Matthijs Balfoort), Hans Croese, Theodore Kakanou en Eloge Gafah.

Dit was zoals van te voren afgesproken mijn tweede reis naar Togo.

Voorbereiding in Nederland: met de kennis van de vorige trip hebben wij nu alleen de brillen met een sterkte tot S+2.00 en S-2.00 uitgezocht en in goede staat gebracht. Verder hebben we 100 brillen gemaakt in deze populaire sterktes. Goede monturen geselecteerd en de glazen geslepen en gemonteerd. Met dank aan de firma HOC die de glazen heeft gesponsord. Ca 150 brillen en 100 leesbrillen van te voren verzonden.

Voorbereiding in Togo. Theo heeft de zaken weer goed voorbereid en heeft goede afspraken gemaakt met de lokale partners. Deze keer de nadruk op kinderen, scholieren en hun leraren. Deze afspraken zijn over het algemeen goed nagekomen. Al ontkom je er niet aan om ook weer enkele ambtenaren te moeten meten. De eerste meting zou plaatsvinden op een school in Lome. De middag ervoor werd dit gecanceld. Reden, de hogere bazen van de schooldirecteur vonden het niet passen in de weekplanning, terwijl de school er naar uitzag dat wij zouden komen. Door improviseren die dag toch nog 30 personen kunnen meten. De procedure van de metingen ging deze keer anders, geleerd van de vorige reis. We maakten eerst een lijst van wie voor een meting kwam. We scheiden de meting van het uitzoeken van een bril. IK deed alleen de metingen en had hiervoor overal een aparte ruimte. En altijd maar 1 of 2 mensen tegelijk in de “kamer” (soms buiten in een carport). Dit werkte op zich voor mij veel relaxter. Maar 50-60 personen op een dag is wel hard doorwerken. Door omstandigheden, autopech, moesten we helaas nog een dag de afspraken afzeggen.

We hebben dit keer ca 350 mensen een beter zicht kunnen geven.

Dit keer moeten er 19 brillen en 13 leesbrillen worden na geleverd. Matthijs neemt deze voor ons mee eind juni.

 

Een belangrijk onderdeel van het project zoals bedoeld in 2014, de oogmetingen die Theo daarna zelfstandig zou verrichten kunnen niet gecontinueerd worden. Dit heeft verschillende redenen: St. Force kan niet garant staan voor de kosten. Zij investeren niet meer in langlopende projecten. In Togo zijn er geen fondsen die hieraan kunnen bijdragen. Logistiek is het ook moeilijk om het daar te organiseren. De wens om volgend jaar terug te komen is daar wel geuit. Maar moeten dit dan privé gaan doen en gaan onderzoeken of dit mogelijk is.

Ik ben dankbaar en tevreden met mijn verblijf in het missiehuis van de broeders van Serge du Verbe Devin en de persoonlijke zorg voor mij van Theo en Eloge.

Ook wil ik Wereld Wijd voor Kinderen in het bijzonder bedanken voor hun bijdrage aan dit project.

Hans Croese

Heemskerk 22-06-2016