Home » onze projecten » archief projecten » Projecten 2017 » 193 noodhulp Haïti herbouw woningen

193 noodhulp Haïti herbouw woningen

 

Haïti, één van de armste landen ter wereld, werd in september van dit jaar getroffen door orkaan Matthew. Het eiland was nog niet hersteld van de vernielingen door een zware aardbeving in 2010.

Enkele van onze leden zijn betrokken bij de Stichting Naar school in Haïti , die ruim duizend kinderen in het berggebied van Ka Blain en Godinot een goede en veilige schoolopleiding geeft.

116 leerlingen raakten door de orkaan hun huizen kwijt. Stichting Naar school in Haïti staat niet alleen voor goed onderwijs, maar ook voor de randvoorwaarden. Daarom wil ze voor de families van de leerlingen vervangende huisjes bouwen. De stevige éénkamerwoningen van 16 vierkante meter, die maximaal € 4000 euro kosten, kunnen een eventuele volgende orkaan of aardbeving doorstaan.

Gezamenlijke actie

Het bestuur van het Apostolisch Genootschap heeft voor dit huizenproject € 20.000,= gedoneerd via de stichting Wereldwijd voor Kinderen. Het bestuur verdubbelt hiermee het bedrag dat Wereldwijd voor Kinderen zelf voor de huizenbouw in Haïti doneert.

Een totale gezamenlijke donatie van € 40.000,=

Wereldwijd voor Kinderen steunt projecten ten behoeve van kinderen, waar ook ter wereld en ondersteunde beide scholen al eerder. Samen staan we dus garant voor in ieder geval tien huizen.

Zie ook: http://www.stichtingnaarschoolinhaiti.nl

 
 

Mijn tweede Haïtireis

Nadat ik vorig jaar op 2 oktober was vertrokken uit Haïti, raasde een dag later de Hurricane Mathew over het eiland. Ik heb toen gezegd dat ik gauw weer kom om te helpen. Op 2 mei j.l arriveerde ik weer bij de School in Haïti van Marijke Zaalberg die hier al twintig jaar de school bestuurt en tien maanden per jaar daar ook woont, voor een verblijf van ruim 5 weken. Het gevoel dat ik kreeg bij aankomst op de school was echt weer een thuisgevoel en tegelijk wist je dat veel ouders van kinderen zonder huis zitten vanwege de orkaan.

Gelukkig is er veel geld binnengekomen en mede dankzij het bestuur vanWereldWijd voor Kinderen en het bestuur van het Apostolisch Genootschap, waarvan ik tezamen een bedrag kreeg van 40.000,- euro voor de bouw van tien aardbeving- en orkaanbestendige huizen. Bij aankomst en de weken daarna heb ik met eigen ogen gezien hoe de bouw van deze huizen was gevorderd en hoe blij de gezinnen waren als ze te horen kregen dat hun huis betrokken kon worden.

Zelf heb ik ook meegeholpen om in de laaste bouwfase de huizen af te lakken met een mooie kleur. En dan gingen de gezinnen er wonen. Hoe blij zijn dan de ouders en kinderen en hoe dankbaar ze zijn met hun nieuwe huis. Echt ontroerend mooi om dat mee te maken!

Ook gezien hoe een driejarig meisje Rodjina tijdens mijn verblijf herenigd werd met haar moeder. Samen wonen ze nu in het kinderverblijf op de school.

Heftig was ook dat er een meisje van negen jaar dat hier op school zat op zondag was verongelukt onderweg naar de kerk. (In een diepe put gevallen) De ouders hebben alles gebrobeert om haar te redden echter ze is toch overleden omdat dat niet lukte. Op die maandag na het ongeval hing de vlag op school halfstok. 

Verder heb ik ook nu mijn kunstwerk kunnen maken en is de trap/tribune op het schoolplein geheel beschilderd met typisch Haitiaanse landschappen en huizen, ook Basin Bleu, een lagune staat er op en natuurlijk voor de jongens en ook meisjes een voetbaldoel met gras en cornervlaggen. Recht tegenover dit doel zit op de muur van het auditorium ook zo’n voetbaldoel. Het voelde goed om zo’n footprint op de school achter te laten.

Er zijn veel momenten geweest dat ik ontroerde als je kinderen ziet spelen met blije gezichten, soms moeten zij uren lang lopen om naar school komen. Met het besef dat zij en hun ouders het niet breed hebben of soms helemaal niets hebben! Dan denk je wel eens: wij die alles hebben gaan daar toch vaak slecht mee om. Het zet je wel aan om alles voor jezelf nog een goed op je in te laten werken hoe ik daar mee om wil gaan.

Ok waren er verrassingen in de vorm van uitstapjes met de jeep van Marijke Zaalberg naar de verschillende bouwlocaties om te zien hoe de bouw van de Kay Mathew huizen vorderde. Marijke Zaalberg als hoofdaannemer zat er bovenop om toe te zien dat alles goed werd gebouwd en met de juiste materialen. Prachtig!

Terugkijkend op deze reis is er alleen dankbaarheid wat rest. Dat ik dit heb mogen doen voor die kinderen en hun ouders daar in Haïti.

Br. Dick van Dam

Ambassadeur Stichting naar school in Haïti

Op 8 december 2017 heeft Marijke Zaalberg (voorzitter van de Stichting naar School in Haïti) WWvK per mail bedankt voor de ondersteuning (samen met het Apostolisch Genootschap), die het mogelijk heeft gemaakt twaalf huizen te bouwen.

Marijke schrijft onder meer:  

Het jaar 2017 is al weer bijna ten einde. De tijd vliegt.

Er is veel werk verzet om de twaalf huizen in Haïti in 2017 af te krijgen.

Aangezien het belangrijk is voor de verantwoording van de € 40.000,-, het bedrag dat ‘Stichting Naar School in Haïti’ van ‘Wereld Wijd voor Kinderen’ heeft ontvangen om huizen te bouwen voor de mensen die in erbarmelijke omstandigheden woonden, zijn wij blij en dankbaar dat wij ons kunnen verantwoorden door middel van het sturen van de overzichten.

Alle bewoners van de twaalf huizen bedanken ‘Wereld Wijd voor Kinderen’ heel hartelijk voor het huis dat zij hebben gekregen. Eindelijk wonen zij in een prachtig orkaan- en aardbevingsbestendig huis, eindelijk hebben zij een menswaardig onderkomen. Ontzettend bedankt! Merci beaucoup! Mesi Anpil! 

Ook namens onze directeur Kempès JEAN en het bestuur van ‘Stichting Naar School in Haïti’ heel hartelijk bedankt. Uw fantastische gift heeft ons de mogelijkheid gegeven om deze twaalf gezinnen hoop en een betere toekomst te geven. Dank u wel! 

Nogmaals enorm bedankt voor de geweldige samenwerking.

Hartelijke groet, Marijke Zaalberg