Home » onze projecten » archief projecten » Projecten 2017 » 270 opvang zwerfjongeren Kenia St. BeHoCa

270 Stichting BeHoCa opvang zwerfjongeren Kenia vervanging auto

Stichting BeHoCa opende in juli 2013 in Mombassa een tehuis waar voormalige straatjongens wonen in de leeftijd van ±7 tot en met ±20 jaar. Ze leven er als één grote familie en de jongens zien elkaar dan ook als broers. Het tehuis heeft een capaciteit voor ±20 jongens.
De aanvrager is al enkele malen in Mombassa geweest om vrijwilligerswerk te doen.
In zijn aanvraag schrijft hij o.m.:

Wij vinden dit een geweldig project. Uiteraard past dit geheel in het verlengde van mijn vorige werk, namelijk het werken met kansarme jongeren. Prachtig dat juist in een land, zoals Kenia, er een project is om de zwerfjongens op te vangen en ze een betere toekomst te bieden, de jongens weer naar school kunnen, medische zorg krijgen en een dak boven hun hoofd, maar vooral ook liefde en aandachtig krijgen. Het raakt ons iedere keer weer, dat als wij een bezoek brengen, hoe dankbaar de jongens zijn, maar ook hoe ambitieus sommige zijn. Zij hebben allemaal een doel voor ogen, om later een goede baan te hebben en een eigen huis.

Tijdens onze bezoeken werden wij door Melissa Krebs opgehaald in haar (oude) auto. Overigens zaten wij tussen de zakken stro (voor de kippen), maar ook tussen de reeds geslachte kippen. De auto (een personen auto) doet dienst als zowel personenvervoer, alsmede het vervoer van bouwmateriaal, levende have, transport voor de handel (kippen, groente etc). De auto heeft zijn beste tijd gehad (door het veelvuldig gebruik op de vaak slechte en onverharde wegen). Melissa gaf tijdens ons laatste gesprek in september 2019 aan (zij was op dat moment in Nederland), dat de auto echt aan vervanging toe is, omdat de reparatiekosten steeds meer worden. Het mooiste zou zijn als er een geschiktere auto zou zijn, waarin personen en “handelswaar” gescheiden in vervoerd kan worden. Ze noemen dat een zgn. probox, een soort  pickup truck. Zij hebben een auto nodig, om jongeren van de straat te halen, te zoeken als ze terug zijn gevallen in hun oude patroon, familie of bloedverwanten te bezoeken, jongeren te herplaatsen bij familie of adoptie gezinnen. De afstanden zijn groot en soms ben je uren onderweg. Maar de auto is ook nodig om de groente en fruit te vervoeren die zij hebben verbouwd en te verkopen, alsmede de kippen (dat is een inkomstenbron, waardoor de dagelijkse kosten kunnen worden blijven betaald).

WWvK neemt de kosten voor vervanging van de auto voor haar rekening.

 

In oktober 2019 is de aanvrager weer in Kenia geweest. In zijn verslag schrijft hij o.m.:

We zijn weer terug uit Kenia (al een week). Wij hebben, ondanks de regentijd, daar een prachtige week gehad met de straatjongens van Believe Hope and Care.

Vanuit Nederland hadden wij een extra koffer meegenomen met handdoeken, kleding, toiletartikelen, knutselspullen etc. Bijeen gebracht door verschillende mensen uit Nederland na een oproep op Facebook. Vooraf hadden wij natuurlijk wel alles gecheckt, opdat er geen rare en verboden spullen in de koffer zaten, waardoor wij eventueel problemen zouden kunnen krijgen bij het invoeren van de koffer.
Op woensdag hadden wij de eerste afspraken bij garages en importbedrijven. De auto's in Kenia komen veelal uit Japan en worden geïmporteerd. Deze komen per schip aan in Mombassa, die 1 van de grootste havens heeft van Afrika. Afspraken maken met Kenianen is soms lastig. We weten niet of dat aan taalbarrière ligt, aan instelling o.i.d., maar soms moesten wij uren wachten tot de mensen er waren met wie de afspraak was gemaakt. Ook de reisafstanden namen door het slechte weer, de wegen en het verkeer veel tijd in beslag. Het vergt dus veel geduld vanaf onze kant. Op donderdag hadden wij de volgende afspraken en werden van de ene opslag naar de andere gereden. Sommige auto's waren door de tand des tijds aangetast en zagen er niet betrouwbaar uit en hadden ook al een behoorlijke kilometerstand op de teller. En toch vonden wij bij een garage een prachtige Toyota Corolla, Probox, kleur wit, met slechts 70.000 kilometer op de teller. Melissa had mij gevraagd te onderhandelen, daar zij vrouw en blond is (kennelijk is dat een reden op de prijs op te schroeven)., en zij mij vooruit wilde schuiven als member of the board from Holland. De auto stond bij een 'autowasstraat' en er waren 4 mannen bezig om de auto van binnen en van buiten te laten glanzen. Daarbij stonden nog twee mannen van de garage en de eigenaar. Kortom veel volk waren bezig met deze auto, die eigenlijk op transport zou gaan naar Nairobi. De auto zag er prachtig uit en tijdens de proefrit kon ik met twee mensen onderhandelen. Na wat vijven en zessen werden we het eens over de prijs.

Het laat zich raden, dat Melissa en de jongens enorm verheugd en dankbaar waren toen de auto op zaterdag werd afgeleverd. Van de overhandiging van de sleutels. Wij hebben foto's gemaakt met de vlag van WWvK, de auto en alle jongens er omheen. feest dus en missie geslaagd.

Melissa, de zo trotse en stoere vrouw van 37 jaar, de rots in de branding voor al deze jongens, wilde een speech houden en ons bedanken voor de mooie en geweldige donatie van een auto en het diner. Echter na de eerste 4 woorden werd ze overvallen door emoties en heb ik haar maar gered door haar te omhelzen. Een groot applaus van de jongens volgde. Zij verstonden wel niet wat er gezegd werd, maar begrepen en voelden exact aan waar dit over ging. Universele taal.

 

 

Onderstaand de nieuwsbrief van Behoca februari 2020: