Home » Projecten » archief projecten » Projecten 2016 » 122/174 Clinic Manna

Project 122/174 Clinic Manna Gambia Health Center, kraamcentrum

Land en stad: Gambia, het dorp Manna (Oost-Gambia)

Naam project: Clinic Manna

Soort project: Opknappen en uitbreiden Eerste Hulppost , met vervoermiddel

Looptijd: Start April 2013, er zal altijd onderhoud aan het gebouw nodig zijn en medicijnen en materialen dienen aanwezig te zijn.

Wat houdt het project in?

We kwamen in contact met het dorp Manna, in het Oosten van Gambia. Hier werden we getroffen door een back-to-basic situatie, er is geen gas en geen stroom, geen Eerste Hulppost en bijna geen onderwijs in dit dorp. Vooral de controle van de zwangerschap van de vrouwen en de geboorte van de baby’s en nazorg is schrijnend. Bevallingen vinden nu in “huis” plaats en mocht er tijdens de bevalling een complicatie optreden, moeten de vrouwen op een ezelskar over zanderige en hobbelige wegen vervoerd worden, om bij het dichtsbijzijnde Health Center te komen. Deze ligt aan de overkant van de rivier, kilometers verderop. In de avond en nacht geeft dit nog meer problemen, omdat er dan geen boot vaart.

Dit heeft bij ons het gevoel opgeroepen om hulp te bieden aan dit dorp. Wij gaan de sterk verwaarloosde Eerste Hulppost die er nu staat renoveren en uitbreiden. Er omheen wordt een veranda gebouwd, waar de mensen kunnen wachten en deze dient tevens als een omheining, die afgesloten kan worden. Voor de inrichting van de hulppost en de benodigdheden zoals medicijnen, kraam- en verbandmiddelen enz. willen we ook zorg dragen. Een vervoermiddel alleen voor ziekenvervoer, is daar ook echt op de plaats.

Daarnaast is de school een sterk punt van aandacht. Er is weinig tot geen lesmateriaal en al helemaal geen meubilair en speelgoed.

Wie is de projectaanvrager en wat motiveert je?

Wij zelf zijn de projectaanvragers, omdat wij vinden dat ieder mens recht heeft op zorg en onderwijs in de wereld. Door het opknappen en verbouwen van de Eerste Hulppost wordt niet alleen het dorp Manna geholpen, maar ook de vijf omliggende dorpen. Deze mensen het gevoel geven dat men de nodige zorg kan krijgen in hun eigen omgeving en baby’s en kinderen de controles krijgen, zoals bij ons het consultatiebureau doet, heeft ons gemotiveerd om deze mensen te helpen.

 

kl De aanvraagster heeft de volgende toelichting bij haar aanvraag geschreven: “In Gambia wordt een Health Center gebouwd. Het gerenoveerde gebouw willen we graag voorzien van een douche en toilet, omdat hier de bevallingen gaan plaatsvinden. De eerste baby is reeds geboren, geweldig! Het dak van het nieuwe gebouw is niet helemaal naar wens nog, maar wel waterdicht. Men kan dit niet voor elkaar krijgen en zodra ik er weer ben proberen we dit aan te passen.

We willen graag een gebouwtje bouwen, waar men met verwondingen terecht kan, dit zal een hygiënisch, schoon gebouw worden. De ene kamer wordt een soort van apotheek en de andere kamer de spreekkamer van de hulpverlener, in deze kamer kan iedereen in en uit lopen, dus niet geschikt voor mensen die ergens bloed hebben opgelopen. Het bijgebouwtje zal 3,5 bij 2 meter worden. Hier willen we ook graag een wastafel aanbrengen en tevens een wastafel in de spreekkamer. Ook willen we zorgen voor verlichting in en om het gebouw, nu wordt dit met zaklampen of kaarsen gedaan. Hiervoor hebben we zonnepanelen nodig en de gehele installatie ervan moeten we laten doen door een bedrijf in Gambia, daarnaast dient er een waterpomp te komen en daar hoort de riolering bij.   We willen er warm en koud water laten aansluiten. De inrichting van het gebouw zal daarna plaats gaan vinden, banken in de veranda, een opbergbank, kasten, behandeltafel, planken aan de muur, medicijnen, etc. Daarnaast is er nog altijd dringend behoefte aan een vervoermiddel, daar er in de hele omgeving alleen maar 1 tractor aanwezig is. Deze kan de moeders die bevallen niet vervoeren bij complicaties naar een ziekenhuis. Dit gebeurt dus nog steeds op een ezelskar. In het nieuwe gebouw is nog geen rekenschap gehouden met een plafond, deze dient er nog te komen. Al met al nog heel veel te doen, maar tot nu toe gaat alles naar wens en zijn de mensen heel erg blij en trots. En wij ook!”

Grotere foto's? klik op het pijltje rechtsboven in de foto 

Onderstaand het verslag van de projecteigenaar over de voortgang van het project in 2016; u kunt dit verslag ook downloaden door op onderstaande button te klikken

verantwoording clinic manna 2016

Het jaar 2016 project Clinic Manna

27 mei t/m 11 juni

Mijn jongste dochter Ashley is mee geweest naar Gambia, we hebben afspraken gehad met Franc Schalken over de aanleg van het water, elektra en de sanitaire voorzieningen waar men eindelijk mee begonnen is. Daarna zijn we naar Manna gegaan, om de bouw daar te bekijken. Onderweg naar het Health Center in Manna hebben we alle goederen, medicatie etc. mee laten vervoeren in een apart busje. In Manna hebben we de bouw voor de sanitaire voorzieningen gezien, de mobiele verpleegkundige staf kwam op motoren naar de kliniek om uitleg te geven, over de noodzakelijkheid van toiletten en douche. Als men in de buitenlucht plast komt dit in het water terecht, het regenseizoen is hier heel heftig en dit brengt allerlei ziektes met zich mee. Een mooie samenwerking om de mensen voor te bereiden op de komende voorzieningen. Voordat we weer naar huis vlogen, nog een gesprek met Franc gehad over de bouw die toch wel erg stug verloopt en weinig vooruitgang boekt. Maar er is beterschap beloofd!

In de tussentijd dat wij er niet waren, is er flink doorgewerkt aan het Health Center. Het water is er, de zonnepanelen zitten op het dak en de sanitaire voorzieningen waren klaar, de laatste toilet werd gezet toen wij 2 november aankwamen in Manna.

31 oktober t/m 14 november 2016

Mijn oudste dochter Kim is dit maal mee geweest, zij is verpleegkundige. In deze periode hebben we vooral de dozen uitgepakt en de kliniek ingericht. De mensen begeleid in het sorteren van de medische middelen en uitgelegd om de hygiëne in acht te nemen. Ondertussen kwamen er ook zieken binnen, die de nodige medische zorg kregen. We hebben de hulpverlener uitgelegd hoe om te gaan met alles en gevraagd wat er nog voor belangrijke middelen en medicatie nodig was.

Daarnaast hebben we afspraken gemaakt over de muur om de kliniek en het verven van het geheel.(behalve de muur). De gehele kliniek moest zowel van binnen als van buiten goed in de verf komen, incl. de open veranda. Dit is in tegenstelling tot de begroting, een veel grotere kostenpost gebleken dan in eerste instantie gedacht. We hebben de benodigde materialen voor het verven gekocht in Serekunda. Daarnaast hebben we alle inkopen voor het hekwerk erom heen gedaan in Wassu, dit is in de buurt bij Manna.

Ook is gebleken dat de toiletten er niet goed in gezet waren en de tegels hierdoor niet goed gelegd konden worden. Terug bij ons hotel hebben we hierover een gesprek gehad met Franc Schalken. Hij zou binnen een paar weken naar Manna gaan om de toiletten te repareren en/of goed aan te sluiten. Ook gaat hij de tegels er opnieuw in leggen. Ondertussen is dit ook gereed gemaakt.

Tevens hebben we nog de benodigde medicatie in Serekunda gekocht, ook staande ventilatoren en een koelkast, zodat enkele soorten medicatie bewaard kan blijven zoals het moet, koel! Dit alles is tegelijk met de verf naar Manna vervoerd, zodat de schilder kon beginnen met het verven binnen, totdat de muur klaar is. Dan begint de schilder de buitenkant te verven.

Terug in Nederland hebben we de benodigde instrumenten, medicatie en een bevallings(onderzoeks)stoel gekocht. Daarnaast nog kasten, stellingen en opbergbakken om betere opbergruimte te creëren. Dit is allemaal met de boot vervoerd naar Banjul en gaan we 2 februari as. vervoeren naar Manna. We gaan het resultaat bekijken en de verzonden goederen in elkaar zetten en inruimen. Na 2 februari kunnen we bekijken hoever het staat en wat er nog dient te gebeuren, we zijn zeer benieuwd naar het resultaat.

Grotere foto's? klik op het pijltje rechtsboven in de foto 

Stand van zaken juli 2017

Met ons project gaat het goed, wij hebben de laatste keer de samenstelling gemaakt van de groep die de kliniek gaat onderhouden qua schoonmaakwerkzaamheden. De man die op dit moment de kliniek alleen runt krijgt hierin dus hulp, ook krijgt hij hulp bij de administratie om de medicatie bij te houden. (wat erin en erbij komt). De meeste inwoners in deze omgeving hebben geen geld om de kliniek te bezoeken, zijn hierdoor bang voor de hoge onkosten die ze moeten betalen en blijven lang rondlopen met soms wonden die dan niet meer goed kunnen worden behandeld. Toen wij er waren hebben inwoners diverse mensen gehaald met dit soort wonden. Zoals die van de vrouw met het hongeroedeem, zij is doordat Kim er toen was naar de kliniek gekomen voor haar laatste roep om hulp. Meestal gaan ze zelf dokteren met planten, een medicijnman of zoeken ze de gezondheid in amuletten. Alleen omdat er geen geld is. Ook in juni waren er een aantal van deze mensen.

Onze hulpverlener verdient geen inkomen, wel helpt hij deze mensen. Mochten er patiënten komen die wel iets kunnen betalen, vraagt hij een beetje geld hiervoor. Wij hebben gezegd dat hij dit geld eerst mag houden, omdat hij ook al zijn tijd aan deze patiënten besteedt. Denk daarbij aan een bedrag van 5 tot 25 dalashi per persoon, in de 6 dagen dat wij er waren heeft Kim in totaal 125 dalashi kunnen vragen aan mensen die een beetje geld hadden. (totaal ongeveer 2,40 euro)  Volgend jaar gaat Kim een paar maand naar Gambia om te kijken wat we de laatste maal hebben afgesproken, of de controle op de medicatie en het schoonmaken van de kliniek ook goed is verlopen. Daarnaast hebben we toegezegd dat de hulpverlener nu mag studeren, hij wilde graag meer leren en ook vanuit Gambia is hij hiervoor uitgeloot. Dit studeren kost 500 euro voor 2 jaar, in deze 2 jaar heeft hij ook voor vervanging gezorgd in de kliniek, omdat hij door de week extern moet. In de weekenden is hij zelf weer aanwezig. Hij gaat in januari 2018 starten met deze opleiding. Het was voor ons heel belangrijk dat deze mensen in dit gebied niet vergeten worden en kunnen worden geholpen voor zover dit mogelijk is. Alle benodigde instrumenten en medicatie is voor zover nu aanwezig.Tot zover is het nu, de buitenkant van de kliniek is nog niet helemaal klaar en het regenseizoen is in alle hevigheid aanwezig, we hopen dat alles goed overeind blijft staan