Home » Projecten » archief projecten » Projecten 2017 » 205 ondersteuning vluchtelingenkinderen

ondersteuning kinderen van  vluchtelingen

De aanvrager schreef op 11 juli 2017:

De familie Mytnik woont sinds 14 jaar in Nederland zonder verblijfsvergunning. Er zijn twee zoons geboren. Zij zijn volledig geïntegreerd in de Nederlandse samenleving maar altijd zonder verblijfsvergunning. Zij hebben geleefd van giften waarbij vader en moeder met een straatkrant bij een supermarkt stonden. Vorige maand heeft de staatssecretaris toegezegd dat zij in Nederland mogen blijven en hebben zij een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen. Deze kan op termijn omgezet worden in een definitieve verblijfsvergunning. De oudste zoon gaat naar de middelbare school. Eigenlijk is het van belang dat hij over de juiste middelen kan beschikken om zijn huiswerk goed te doen en van en naar school te gaan.

Voor het gezin is leven van giften geen optie meer. De dorpsgemeenschap weet inmiddels dat zij een verblijfsvergunning hebben en neemt aan dat de gemeente voor hen zal zorgen. Dat zal ik zeker gaan gebeuren en vader en moeder zullen werk zoeken zo snel als de verblijfsvergunning en werkvergunning rond is. Momenteel leven zij nog steeds zoals al jaren onder een bestaansminimum terwijl kosten als zorgverzekering, huur etc. nu wel op hen afkomen. 

De moeder heeft de jongens heel lang kunnen behoeden voor het gevoel “illegaal “te zijn. Echter toen uitzetting dreigde is er een actie georganiseerd waardoor ze zich dit ten volle bewust werden. Dit heeft een grote psychische impact op hen gehad. Tot onze schrik en schande wordt het de jongens ook bedreigd en is het deze week tot een agressieve daad (ingegooide ramen bij hen thuis) gekomen.

In een gesprek met de moeder geeft zij aan dat zij nu voor kosten komt te staan die ze niet kan betalen. Daar zit bijvoorbeeld ook in een lidmaatschap van de voetbalclub bij omdat dat tot nu toe een gift van de club was maar nu telt hij mee als lid en is er geen geld.

WWvK steunt deze kinderen door de elementaire kosten voor de twee scholieren te betalen.

 

Tijdens de open dag van WWvK op 28 oktober 2018 in Nijmegen presenteerde de projecteigenaar dit project als volgt (klik op de foto voor betere leesbaarheid):