Home » Projecten » archief projecten » Projecten 2017 » 216 Wigwam vakanties ondersteuning ouderbijdrage 2018

Wigwam vakanties ondersteuning ouderbijdrage 

Stichting Wigwamvakanties organiseert Wigwamvakanties en Wigwam(vakantie)activiteiten voor kinderen en jongeren met een beperking, hun ouders, broertjes en zusjes. Wigwamvakanties hebben een duur van één of twee weken en worden gedurende alle schoolvakanties gehouden op vijf bijzondere locaties in Nederland en op twee locaties in Frankrijk. Per jaar genieten ongeveer 130 gezinnen van een wigwamvakantie (dit maal het landelijk gemiddelde van 2,5 kind per gezin maakt ongeveer 350 kinderen die bij ons vakantie vieren) 

WWvK biedt financiële ondersteuning voor minder draagkrachtige gezinnen (ongeveer 10 gezinnen per jaar). Het gezin moet zelf altijd een bijdrage leveren, de hoogte hiervan wordt per gezin bekeken (minimaal 50 euro).

Zie ook de website.

Op 23 november 2018 ontvangen we het volgende verslag over de besteding van de steun van WWvK:

“Geen medelijden maar medeleven”

Met deze wens van Suzanne en Richard, de ouders van Joris en Mirthe, openden wij onze sponsorbrief die we in het voorjaar aan u gericht hebben.

Groot was de schok toen enkele weken voor de start van de zomervakantie ons het bericht bereikte dat Joris in zijn slaap plots was overleden. Na de indrukwekkende begrafenis gaven Suzanne en Richard aan dat ze toch heel graag wilden komen ‘wigwammen’. Hoe moesten ze ook aan hun dochter uitleggen dat ze niet meer zouden kunnen komen omdat Joris was overleden? Suzanne zei dat ze met de komst van Joris in een wereld terecht was gekomen waar ze niet bij wilde horen, maar nu wilde ze deze wereld eigenlijk niet meer verlaten. Hun vraag hebben we uiteraard gehonoreerd. Het zijn voor hen heftige, intens verdrietige maar ook erg troostende vakantieweken geworden. Joris was er fysiek niet meer bij, maar een apart gedenkhoekje, het ‘vieren’ van zijn verjaardag en het ophalen van alle mooie herinneringen, zorgden ervoor dat Joris er toch een beetje bij was.

Ondanks dit grote verdriet, is er tijdens deze en ook tijdens alle andere zonovergoten vakantieweken enorm genoten van het samenzijn, van het samen ondernemen, van het tot rust kunnen komen en van het maken van nieuwe herinneringen.

De vakanties stonden dit jaar geheel in het thema van Het Wilde Westen. Door de hoge temperaturen waanden we ons regelmatig in de woestijn, waar schatgravers en goudzoekers met elkaar op avontuur gingen, waar boeven en bizons werden gevangen en de regendans tevergeefs werd uitgevoerd.

Middels deze brief willen wij u uitgebreid informeren over dit Wilde Westenavontuur en bedanken voor het medeleven met ‘onze’ gezinnen en uw financiële bijdrage.

Wigwamlocaties

Meer dan 20 jaar geleden startten de Wigwamvakanties vanuit Valkenburg a/d Geul met vijf tenten. Inmiddels organiseren we vakanties op meerdere locaties en kunnen de gezinnen kiezen uit verschillende verblijfsaccommodaties. Afgelopen jaar konden de gezinnen terecht in Arnhem, Diessen, Nieuwveen, s’-Gravenzande, Valkenburg a/d Geul en in Saint Maurice Les Couches in Frankrijk.

In 2018  hebben we in totaal 155 gezinnen mogen verwelkomen: 129 gezinnen in Nederland en 26 gezinnen in Frankrijk. Van deze gezinnen waren er 170 kinderen met een beperking en 80 broertjes en zusjes.

Door de uitbreiding van het aantal locaties hebben we 31 gezinnen meer kunnen laten deelnemen ten opzichte van vorig jaar. Van het totale aantal gezinnen van 155 waren er 29 gezinnen die voor het eerst de zorg van hun kinderen aan ons hebben toevertrouwd.

Ook dit jaar is er tot het laatst toe door gezinnen gebeld of er nog een plekje vrij was. Enkele gezinnen hebben nog een huisje op een regulier vakantiepark geboekt, of zijn nog met eigen kampeervoorzieningen gekomen, waardoor hun kinderen toch nog aan het activiteitenprogramma konden deelnemen. Voor een 20-tal gezinnen was dit geen optie en hen konden we helaas niet meer plaatsen. Voor volgend jaar hopen we wederom op een uitbreiding van het aantal wigwamweken en wigwamlocaties.

Wigwamvirus

Door het grote aantal deelnemende kinderen moesten we op zoek naar meer dan 300 vrijwilligers.  

Een hele uitdaging, maar het is gelukt om al deze helpende handen bij elkaar te krijgen. Veel vrijwilligers zien we jaren terug. Ze zijn, zoals ze zelf zeggen, besmet door het wigwamvirus. Een hardnekkig, moeilijk te behandelen virus. Jaarlijks ontvangen we ook veel ‘nieuwe’ vrijwilligers die met heel veel enthousiasme aan hun taken beginnen en het risico aangaan besmet te worden ….

Wigwam hoogtepunten

Er zijn in Valkenburg a/d Geul radio-opnames gemaakt voor NPO Radio1, een programma over bijzondere vakanties. Het is een prachtige reportage geworden waarin Jelte en de zusjes Roos en Britt als de beste konden vertalen wat ze van de vakantie vonden. Via deze link  is de reportage terug te beluisteren.

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens is op bezoek geweest en heeft voorgelezen uit eigen werk. Voor de kinderen maar ook voor de ouders een hele bijzondere ervaring. Bij het afscheid heeft hij een aantal door hem geschreven kinderboeken gesigneerd en aan wigwam cadeau gegeven.

In het voorjaar hebben we een overleg gehad met enkele beleidsmedewerkers van VWS. Naar aanleiding hiervan hebben twee beleidsmedewerkers in de zomer de locatie in Nieuwveen bezocht en er uitgebreid met ouders gesproken. Op 1 oktober heeft minister de Jonge het nieuwe beleidsplan voor de komende twee jaar gepresenteerd. Een van de speerpunten uit dit programma is om meer aandacht te schenken aan de direct betrokkenen rondom het kind met een beperking, zoals broertjes, zusjes en ouders. Hetgeen Stichting Wigwam aanbiedt sluit hier volledig op aan. In het nieuwe beleidsplan van de overheid staan wij als organisatie genoemd. Uiteraard zijn we hier erg trots op!

In s’-Gravenzande zijn er dit jaar voor het eerst Wigwamvakanties georganiseerd in samenwerking met Stichting Avavieren op een unieke locatie aan zee. De zon scheen ook hier eindeloos en op het strand was het met een briesje uit zee heel goed toeven. Door het gebruik van de strandrups kon elk kind van het strand genieten. Er werd door de kinderen gezwommen, op de catamaran gevaren in de branding, geblokart op het strand en eindeloos kastelen gebouwd en schelpen gezocht. Eindelijk ook de mogelijkheid voor de gezinnen om met wigwam naar zee te kunnen gaan. Er is enorm genoten.

In Frankrijk zijn voor het eerst twee aansluitende Wigwamvakanties op één locatie georganiseerd. De temperaturen liepen ook hier op naar ongekende hoogten. Het zwembad op de camping is dan ook heel intensief gebruikt. Ook door de vrijwilligers die regelmatig tot ‘s avonds laat nog een duik namen om af te koelen.

Waardering

Zoals elk jaar vragen we onze gezinnen om ons te laten weten wat ze van hun vakantie vonden. De respons was 65%. Hieronder ziet u een aantal van de scores (score 1=slecht, 2=matig, 3=voldoende, 4=goed, 5=uitstekend). Zoals hieruit op te maken is, hebben maar liefst 97 % van de gezinnen hun totale beoordeling Wigwamvakantie als goed of uitstekend beoordeeld. 

Eén groot reizend circus
We zijn nog druk met het afronden van de zomervakantieweken maar alle voorbereidingen voor volgend jaar met ‘circus’ als thema, zijn in al in volle gang. We zullen de meest gekke capriolen uithalen om weer zoveel mogelijk gezinnen te kunnen laten deelnemen. En waarschijnlijk ook heel wat stunts moeten bedenken om  nog meer vrijwilligers te verwelkomen. Maar dat gaat vast goedkomen. We gaan ons hooggeëerd publiek ook in 2019 op gepaste wijze ontvangen.

Meer informatie
Indien u uitgebreider geïnformeerd wilt worden over een van onze projecten of indien u te zijner tijd het financieel jaarverslag 2018 wenst te ontvangen, neem dan contact met ons op.

Op onze website vindt u onder ‘organisatie’ het financieel jaarverslag van 2017.

Namens al onze schatgravers en goudzoekers van het afgelopen jaar, nogmaals heel erg bedankt!