Home » Projecten » archief projecten » Projecten 2017 » 219 Stellaluna schoolgeld etc. 2018 voor 10 slechthorende kinderen Bali

Gezinshuis Stellaluna schoolgeld etc. 2018 voor 10 slechthorende kinderen op Bali

Begin 2017 heeft WWvK een aantal slechthorende kinderen op Bali financieel gesteund, zie project 196

De projecteigenaar heeft ons gevraagd de steun in 2018 voort te zetten. Zij schrijft ons:

 


Wat houdt het project in:

Sinds 2017 gaan 7 dove/slechthorende kinderen uit Karangasem en 1 kind uit Denpasar dagelijks naar speciaal onderwijs aan de yayasan Corti school in Denpasar (Bali).
Daarvoor gingen deze kinderen niet naar school en leefden geïsoleerd van de buitenwereld. Communiceren via gebarentaal was alleen op zondag mogelijk dankzij de lessen op locatie van Stichting Kolewa. Met de aanschaf van een schoolbus, de aanname van een chauffeur en de sponsoring vanuit Nederland voor het schoolgeld, zitten deze kids nu iedere dag in de klas met hun lotgenoten. Ze moeten dagelijks 3 uur heen en weer reizen, maar dat hebben ze er graag voor over. Naast een standaard lesprogramma krijgen zij les in gebarentaal en logopedie. Hun leven is totaal veranderd en de kinderen stralen, spelen, communiceren en leren! Voor 2018 heeft stichting Wereldwijd voor Kinderen zich garant gesteld voor het schoolgeld en biedt de mogelijkheid twee extra leerlingen aan de groep toe te voegen.

Wie is de projectaanvrager en wat motiveert u? 
De aanvraag is gedaan door Paul Kool en Greet Kool-Bon van het gezinshuis Stellaluna uit de Punt. Zij zijn ambassadeurs van Stichting Kolewa voor het schoolproject. Na de stichting in 2016 te hebben bezocht en alle kinderen persoonlijk te hebben ontmoet, zetten zij de schouders onder dit project. Zelf doof, weten zij als geen ander hoe belangrijk speciaal onderwijs en communiceren met gebarentaal is. Stichting Kolewa op Bali scout en begeleidt kinderen met een hoorprobleem. Na het regelen van hoortesten en aanmeten van hoorapparaten zetten zij zich in voor het vinden van de juiste educatieve oplossingen en geven daarnaast extra lessen in gebarentaal en logopedie in hun “Rumah Bicara” (thuisbasis v.d. stichting) in Denpasar op Bali. 

Waarmee ondersteunt Wereldwijd voor Kinderen? 
Stichting Wereldwijd voor Kinderen sponsort de maandelijkse bijdrage schoolgeld voor in totaal 10 kinderen. Voor 2 komt daarbij het eenmalige inschrijfgeld aan Yayasan Corti, de school voor speciaal onderwijs aan dove en slechthorende kinderen op Bali. Daarnaast financiert zij de bijkomende kosten die door de school gefactureerd worden zoals een schoolreisje, dansles en overige buitenschoolse activiteiten georganiseerd door de leerkrachten en uiteraard de lesmaterialen als schriften en pennen e.d.

 

Op 26 maart 2018 schreef de stichting Kolewa in haar nieuwsbrief:

Op 15 december 2018 ontvingen wij een verslag van de projecteigenaren:

Het schoolproject van Stichting Kolewa bloeit mede dankzij U!
15  kinderen inmiddels naar school in Denpasar!

 

Ni Wayan Neni, Pande Gede Widyanandha Mahendra, I Wayan Kurniawan, Wayan Ponika Sari, Agus Suriawan, I Kadek Perdiawan, Putu Juniarta, Justin Angel Samuel, Ni Kadek Widnyani, Agus Ariwinyana,  Ni Kadek Febriani Valentina, I Gusti Lanang Agung Windrawan, Ni Komang Wirinda Dewi, Ni Putu Jesica Pramana Devi en I Wayan Suniarta!

10 Hiervan werden in 2018 gesponsord door Stichting Wereldwijd voor Kinderen.

De Yayasan Corti school voor dove en slechthorende kinderen.

Veertien kinderen wachten deze december-maand  met spanning op hun rapport. Helaas is er in november een leerling afgevallen ondanks de vele gesprekken met ouders en het kind. Op de de school voor speciaal onderwijs aan dove & slechthorende kinderen in Denpasar zijn de examens en testen net voorbij. Een groot aantal van de kinderen komt uit Karangasem, een arm gedeelte van oost Bali waar deze kinderen door ons werden gescout en vervolgens werden begeleid tot ze klaar waren voor deze grote stap: NAAR SCHOOL. Een paar kinderen wonen in de stad Denpasar zelf. Het zijn kinderen waarvan ouders bijvoorbeeld op de vuilnisbelt werken. Maar ook hebben enkele moeders de stap genomen naar Denpasar te verhuizen vanuit het noorden, om hun kind een toekomst te geven. Met een klein baantje houden ze zich staande en wonen in een zogenaamde “kost”.

De speciale school staat volledig in het teken van regulier onderwijs aangepast op dove & slechthorende kinderen. Met goed getrainde leerkrachten en een hoorcentrum in hetzelfde gebouw zijn onze leerlingen er volledig op hun plek. Vanuit een geïsoleerde thuis-situatie naar een veilige en interessante plek die een toekomst biedt. We zien de meeste kinderen met sprongen vooruit gaan. In een enkel geval is de impact van  de traumatische voorafgaande jaren echter zo groot dat extra begeleiding nodig is. Gelukkig is ook dat voorhanden.

Extra Lessen van het Kolewa Team:

Het programma voor logopedie en gebarentaal, alsmede het voorzien in hoortesten en hoorapparaten van Stichting Kolewa loopt al sinds 2014. Wekelijks reist ons team af naar Karangasem voor het lesgeven aan kinderen met een hoorprobleem. Daarnaast worden ouders intensief begeleid in de communicatie met hun kind en acceptatie van de situatie. We werken hard aan een positieve manier van benaderen van het probleem en bieden oplossingen. Iedere zaterdag en zondag-middag is er een vrije inloop in “Rumah Bicara”, de thuisbasis van Stichting Kolewa aan de Jalan Pulau Sebatik 14 in Denpasar. Al onze stafleden zijn inmiddels ingevoerd in gebarentaal. Met de aanwezigheid van onze twee leerkrachten Ersa en Holldyn is er een leuk en educatief programma tussen twee en vier uur.

Namens ouders, leerkrachten, het team van Yayasan Kolewa Harapan Indonesia en zeker niet in de laatste plaats de kinderen zelf: heel hartelijk bedankt voor de kans die u hen geeft. In 2019 zullen de kinderen, na een korte vakantie, hun schoolwerk hervatten. Dagelijks naar Denpasar met een gloednieuwe schoolbus en nog meer klasgenootjes.