Home » Projecten » archief projecten » Projecten 2017 » 223 Ubuntu sport en spel Uganda

223 Sport en spel SOS Kinderdorp Kakiri Uganda

Op 28 oktober 2018 hebben de projecteigenaren tijdens de Open Dag van WWvK in Hoogeveen een videoverslag van dit project vertoond:

Land en stad: Oeganda, Kakiri

Naam project: Ubuntu Afrika

Soort project: Aanleggen van speeltuin en sportveld voor SOS kinderdorp Kakiri en verbeteren van Medisch centrum Kakiri.

Website Project: www.ubuntu-afrika.nl

Looptijd: 6-8maanden, effect echter jaren.

Hoeveel kinderen bereikt u: Er wonen 130 kinderen in het dorp en de kinderen uit de regio. Per jaar worden er 11.000 mensen geholpen in het medisch centrum. Hiervan is iets meer dan de helft kind.

Wie is de projectaanvrager en wat motiveert u/je? 

Ik (Remy Sengers) ben de projectaanvrager. De motivatie voor mijn aanvraag is dat Maarten en Carolien zelf de kinderen gaan helpen en alle opbrengst ook direct naar de kinderen gaat en niet naar eigen kosten zoals verblijf / vervoer / consumptie. Met deze ondersteuning worden er heel veel kinderen geholpen, ook in de toekomst. Door zelf te helpen met geld ophalen voor stichting Ubuntu Afrika, weet ik zeker dat ik mijn steentje bijdraag om de kinderen te helpen.

Waarmee ondersteunt Wereldwijd voor Kinderen? 

Stichting Ubuntu Afrika wordt door Wereldwijd voor Kinderen financieel ondersteund. De ondersteuning zal ter plekke in Oeganda besteed worden om twee redenen : 1. Medische spullen en medicijnen zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. 2. Met de aanleg van de sportfaciliteiten wordt ook de plaatselijke economie gestimuleerd.

Het project

Begin 2018 vertrekken Maarten en Carolien voor 8 maanden naar Oeganda waar ze gaan wonen en werken in een SOS Kinderdorp (in Kakiri). Omdat zij zeggenschap willen hebben over de besteding van het gedoneerde geld en zelf willen kunnen bepalen waar het meest effect behaald kan worden, hebben zij een eigen stichting opgericht. Deze stichting heeft geen kosten o.i.d. (reis en verblijf worden b.v. zelf betaald) en doordat zij samen langere tijd ter plaatse zijn kunnen zij projecten zelf prioriteren en coördineren. Zij zullen donateurs geregeld via social media informeren  over gemaakte vorderingen.

Carolien gaat zich als arts inzetten in een medisch centrum dat ooit is gesticht door SOS Kinderdorpen en zorgt biedt aan mensen uit de gehele regio. De stichting richt zich hierbij op het terugdringen van kindersterfte en het verbeteren van medische zorg voor kinderen. In Oeganda sterven nog ieder jaar 100.000 kinderen onder de 5 jaar, waarvan meer dan de helft aan relatief makkelijk te behandelen ziektes als Malaria, longontsteking en diarree/uitdroging. Door langere tijd in Oeganda te verblijven kunnen zij, in overleg en samenwerking met de lokale  medische staf, worden gekeken hoe de zorg op een zo duurzaam mogelijke manier kan worden verbeterd. 

Echter, naast medische zorg, is sport en spel ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Bewegen is belangrijk voor een kind, voor zowel zijn lichamelijke, als geestelijke en sociale ontwikkeling. Spelen neemt een belangrijke rol in, in de persoonlijkheidsontwikkeling van een kind. Het heeft invloed op de ontwikkeling op het intellectuele, sociale, motorische en emotionele vlak. Het kind leert er door vooruitdenken en plannen, zijn/haar omgeving kennen, problemen op te lossen en samen te werken. Door te klimmen, klauteren en rond te rennen wordt de grove motoriek ontwikkeld en door o.a. zand kastelen te bouwen en te knutselen wordt de ontwikkeling van de fijne motoriek gestimuleerd. 

In het SOS kinderdorp wonen kinderen waarvan de ouders niet in staat zijn om voor hen te zorgen of waarvan de ouders zijn overleden. Sport en spel is een van de manieren waarop deze kinderen opnieuw leren te ontspannen en plezier te beleven. Ook sociale vaardigheden zoals samenwerken, grenzen aangeven en voor zichzelf opkomen zijn kwaliteiten die via sport speelsgewijs geleerd kunnen worden. Juist deze kinderen verdienen goede faciliteiten om ze maximaal te ondersteunen in deze ontwikkeling. 

Meer weten over de plannen van Maarten en Carolien? klik hier voor de website, hun beleidsplan kunt u hier downloaden en in de video vertellen ze erover.

Plan van aanpak aanleg sport en spel faciliteiten

voortgangsrapportages

12 juni 2018

Het werd weer eens de hoogste tijd voor een update van Stichting Ubuntu Afrika vanuit Oeganda. De afgelopen maanden zijn wij enorm druk geweest met onze project waar jullie uiteraard een mooie financiële bijdrage in hebben geleverd. Wij kunnen jullie met veel plezier melden dat de sport en spelprojecten zijn afgerond.

De kinderen kunnen vanaf nu het voetbal, basket en volleybalveld weer gebruiken en dat doen ze dan ook wanneer hun agenda hen dit toelaat. Ineens was basketballen weer hip, werd er door de jongens bijna iedere avond gevoetbald en het meiden volleybal team zag je ieder weekend (in hun nieuwe outfit) trainen. Zoals al eerder gemeld hebben we er voor gekozen om geen grote stalen tribune te plaatsen maar we hebben een heuvel gebruikt waar we trappen uit hebben laten maken. We hebben dus de natuurlijke omgeving die er al was gebruikt ipv een stalen geraamte te plaatsen.

 

Het resultaat mag er zijn. Kinderen kunnen deze trappen nu gebruiken om een wedstrijd te kijken maar alle 110 kinderen kunnen hier ook plaatsnemen bij voorstellingen die vaak met Pasen en Kerst in het kinderdorp zijn. Multifunctioneel en wij zijn dan ook zeer content met het resultaat.

 

Dan de speeltuin. Wellicht wel het leukste project die we gedaan hebben. In overleg met SOS hebben we een community park net buiten het dorp aangewezen om de speeltuin te bouwen. Net buiten het dorp omdat dat de kinderen van SOS samen met de kinderen uit de community kunnen spelen. We hebben wel een hek om deze playground geplaatst zodat er veilig en onder toezicht gespeeld kan worden. We hebben een mooi speelhuis ontworpen en iemand gevonden die deze voor ons gebouwd heeft. Tevens hebben we een traditionele Afrikaanse Banda als zandbak ingericht en verder allerlei andere toestellen geplaatst. De opening was feestelijk met bijna 70 kinderen. Hartverwarmend om deze kinderen zo gelukkig en blij te zien spelen, een kroon op dit project.

 

Dan last but not least het medische project. We hebben het medisch centrum omgebouwd en er kan vanaf nu 24 uurs zorg en er kan veilig worden bevallen. (om de hoge kindersterfte tegen te gaan) Een hele klus maar dit alles gaf enorm veel voldoening. Er worden as woensdag 8 Widwifes (ofwel verloskundigen) gesproken die gesolliciteerd hebben. We gaan ervan uit dat we 2 hiervan kunnen aannemen en we hopen dan ook dat we de eerste veilige bevalling eind deze maand kunnen doen. Met de 24 uur zorg voorziening is er naast de mannen, vrouwen en bevalafdeling ook een kinderafdeling opgezet. Deze hebben wij kindvriendelijk gemaakt en ingericht met (medisch) materiaal specifiek voor kinderen. Bij dit laatste hebben wij jullie sponsoring gebruikt.
We hopen jullie voor nu voldoende te hebben ingelicht. Wij (maar met name SOS Kinderdorpen Kakiri en de community) zijn enorm blij met jullie financiële hulp. Een mooie samenwerking tussen onze stichtingen al zeggen we het zelf. Hier wat video verlagen van de projecten :

Medisch centrum / medische voorzieningen:

1: https://vimeo.com/255685781

2: https://vimeo.com/264217055 

3: https://vimeo.com/267586685

Aanleg tribune, speeltuin en groot onderhoud sportvelden:  https://vimeo.com/272909735

Opening speeltuin : https://vimeo.com/274639656

Opening sportveld (niet door WWvK bekostigd overigens) : https://vimeo.com/274640558

Met hartelijke groet vanuit Oeganda,

 

Maarten en Carolien

Stichting Ubuntu Afrika

 

11 april 2018

Het voetbalveld en basketbal veld zijn bijna klaar, morgen komt er een goede metselaar voor de tribune. We hebben een voorstel voor de nieuwe speeltuin ingediend bij de board van SOS en de eerste reacties zijn heel positief. Het gaat een bijzondere speeltuin worden net buiten het kinderdorp waar zowel de kinderen uit het dorp maar ook daarbuiten straks veel plezier van gaan hebben. Hopelijk kunnen we volgende week starten met de bouw.

De kinderen afdeling is klaar en is kindvriendelijk gemaakt . Er zijn medische instrumenten en materiaal aangeschaft speciaal voor kinderen. Dit is jullie bijdrage geweest en daarvoor zijn wij heel dankbaar. 

2 maart 2018

Bij de opening van het nieuwe voetbalveld gaan we een schoolvoetbaltoernooi organiseren voor 4 verschillende scholen hier in de regio. Dit is voor de basisschool (primary) en middelbare school (secondary), uiteraard zal de school van SOS Kinderdorpen (Herman Gmeiner School Kakiri) hier ook aan meedoen. Het gaat vast een fantastische dag worden waar ook jullie een aandeel in hebben.

De kinderen zijn in ieder geval enorm enthousiast (en wij ook overigens), het is zeer dankbaar werk en genieten iedere dag . Als jullie het leuk vinden om ons VLOG’S te bekijken kan dit op de Ubuntu Afrika Facebook pagina of op onze website onder het kopje Volg Ons. www.ubuntu-afrika.nl

12 februari 2018

We zijn hier nu bijna een maand ter plaatse en hebben voor onze projecten de eerste stappen gemaakt. Zoals in onze aanvraag vermeld zijn wij hier 8 maanden om het leven van de kinderen te verbeteren. Dit doen we v.n. op medisch gebied echter ook voor sport en spel. We verwachten in mei de projecten af te ronden waarvoor wij van WWvK steun hebben ontvangen. We zullen dan een uitgebreid verslag doen incl financiële verantwoording. Wij hebben gelijk bij aankomst de situatie hier geanalyseerd en gekeken waar wij met onze stichting (en namens jullie) de meeste impact konden maken voor de kinderen. Op medisch gebied is dit het kindvriendelijk maken van het medisch centrum. Dit is niet alleen de medische voorzieningen verbeteren, echter ook de behandelruimte en de childrens ward (opname ruimte) verbeteren en deze wat vrolijker en aangenamer maken. 

Bij de rondleiding in het kinderdorp zagen we verder dat de sportfaciliteiten zwaar onder de maat waren. Er was wel een soort van sportveld,  echter verwaarloosd en daardoor niet meer gebruikt. Hieraan gaan we de komende maanden wat aan doen en we gaan ervoor zorgen dat de kinderen weer kunnen voetballen, basketballen, badmintonnen & volleyballen. Dan ons plan om een tribune aan te leggen. Na wat onderzoek kwamen wij erachter dat er een vergunning van de gemeente nodig is om een dergelijke tribune te bouwen die wij in NL hadden ontworpen. Dit komt door de hoogte en daarmee veiligheid. (wij denken dat dit ook een typisch voorbeeld is van Afrikaanse bureaucratie eerlijk gezegd) Deze vergunning liep behoorlijk in de kosten en we moesten rekening houden met een lange doorlooptijd voor akkoord. We gaan nu kijken om de tribune wat lager te maken zodat deze geen bouwvergunning nodig heeft en zodoende binnen het budget en tijdspanning blijft. Wij houden jullie hiervan op de hoogte. 

Qua aanleg speeltuin zijn we ook al aardig op weg. In samenspraak met het MT van het kinderdorp hebben we een locatie bepaald en hebben we al wat bedrijven gesproken die de speeltoestellen kunnen gaan maken en plaatsen.

In 2018 heeft WWvK een aanvulling op de ondersteuning verstrekt, zie 231 Muziekinstrumenten Stichting Ubuntu Zuid Afrika