Home » Projecten » archief projecten » Projecten 2017 » 249 Gezinshuis Stellaluna schoolgeld etc. 2019 voor 11 slechthorende kinderen op Bali

249 Gezinshuis Stellaluna schoolgeld etc. 2019 voor 11 slechthorende kinderen op Bali

In 2017 en 2018 heeft WWvK het onderwijs aan slechthorende kinderen financieel gesteund, zie project 196 en project 219. 

De aanvraag voor voortzetting van de steun in 2019 honoreren wij graag. De aanvrager schrijft onder andere:

Schoolproject voor dove en slechthorende kinderen op Bali.

De groep van slechthorende kinderen in Karangasem bestaat nu enkele jaren. Tot onze grote vreugde mochten we al twee jaar op de steun van Stichting Wereldwijd voor Kinderen vertrouwen. De kinderen uit deze groep kwamen bij ons als geïsoleerde en vaak eenzame en verlegen kinderen. Stap voor stap ontstond er meer zelfvertrouwen en leerden ze communiceren, mede dankzij u. 

Voor inmiddels 15 kinderen was de volgende stap dagelijks onderwijs in Denpasar. Speciaal onderwijs wordt aangeboden op de school van onze veldpartner Yayasan Corti in Denpasar. Met de eerdere aanschaf van een schoolbus, het aanstellen van een chauffeur en ondersteuning in de kosten voor schoolgeld, uniform en boeken, kregen deze kinderen de kans op een normaal leven in de toekomst. 10 Kinderen werden in 2018 gesponsord door WWvK. Voor 5 anderen genereerden we voor het eerste schooljaar op een andere manier de benodigde fondsen. 

In 2019 sturen we graag nog minimaal drie/maximaal vijf nieuwe leerlingen naar dezelfde school. Na een goede basis bij deze opleiding te hebben verkregen bestaat de mogelijkheid een vak te leren op het vervolg-instituut van genoemde veldpartner. Een tweede voordeel van deze stap is dat men in de Karangasem-groep plaats krijgt voor jongere slechthorende kinderen voor logopedie-op-locatie. De fondsen voor het schoolproject kwamen vanuit donaties uit Nederland. 

Een verslagje van het bezoek aan Kolewa op Bali  door Paul en Greet Kool-Boon, begin april 2019

Sommigen van U weten het waarschijnlijk al, wij zijn actief voor de stichting Kolewa, www.Kolewa.com, een organisatie die op Bali kinderen helpt die een aandoening hebben. Het gaat dan om schisis, open verhemelte, brandwonden, doofheid, feitelijk alles wat je maar bedenken kunt. Wij (gezinshuis Stellaluna) ondersteunen vooral het project dat dove en slechthorende kinderen vanuit de kampongs naar school wil laten gaan. Dat doen we niet alleen, ook www.wwvk.nl helpt een flink handje mee. Het was fijn dat we in de periode voor ons vertrek  over het werk van Kolewa mochten vertellen op de bijeenkomst voor WWvK. En ook fijn dat veel mensen kwamen.

Dit jaar als vakantie een rondreis, beginnende op Java en eindigend op Bali. Natuurlijk wilden we dan ook bij Kolewa langs. Maar dat doe je niet met lege handen. Voorafgaand aan onze reis is met name zr. Miep Lip bezig geweest om brillen, hoorapparaten, batterijen enz. te verzamelen. Grote opticienketens gaven dozen vol brillen, U en anderen doneerden oude hoorapparaten. We kregen van te voren zoveel brillen dat het niet in onze koffers pasten, voor onze reis dus maar op de post gedaan, 20 kilo brillen, gehoorapparaten, batterijtjes. Geweldig blij met uw hulp !

We maakten een mooie rondreis op Java, veel indruk op ons gemaakt, veel mooie dingen gezien, lieve vriendelijke bevolking ontmoet. Op Bali aangekomen natuurlijk op bezoek bij Kolewa.  We verheugden ons om hun weer te zien! Onze chauffeur en Ana, 1 van de teamleden van Kolewa, haalden ons op  van ons hotel. Door smalle straatjes reden we naar een grote overdekte markt, waar we een heleboel boodschappen deden voor Kolewa.  Balen rijst, olie, groenten, eieren, kruiden. Ieder dag gaat er 7 kilo rijst doorheen in het opvanghuis waar kinderen en ouders wachten op hun operatie. Toen naar Kolewa, blij warm welkom !. Gezongen met gebaren, rekenoefeningen gedaan. Gezien hoe de dove en slechthorende kinderen gegroeid waren in communicatie.

De volgende dag weer naar Kolewa, met “ons” mooie nieuwe 16 persoonsbusje met mooie logos erop van  WWvK en Stellaluna - eerst naar het dovenschooltje waar “onze kinderen” op school waren. we gingen met 9 mensen van onze groep waaronder Rob en Greet Knol-Klene die toevalligerwijze dezelfde groepsreis als wij hadden geboekt. Grappig en leuk! Het was gezellig samen.

Op het dovenschooltje kunnen zien hoe piepklein de klasjes waren met 8 a 10 kinderen, ouderwetse apparatuur, hoe er les gegeven werd, praten met Balinees gebaren. Kolewa kinderen waren er ook. Ze voelden zich al helemaal thuis, elke dag naar school doet hun goed! Leren veel bij!  Leuke  contacten!  Toen gingen we naar Kolewa. Syta (oprichter) vertelde veel over Kolewa aan het reisgezelschap. En we kregen een verrukkelijke maaltijd voorgeschoteld . Het was een bijzonder mooie dag met elkaar!!

De dozen waren inmiddels al op Bali, maar nog niet bij Kolewa, vreemd, De douane had het “vastgehouden” omdat ze vonden dat het niet klopte zoveel hagelnieuwe brillen, het Kolewa-team heeft heel lang moeten uitleggen hoe dat zat, uiteindelijk gelukt! Op onze allerlaatste vakantiedag, kreeg Kolewa die 2 dozen brillen en gehoorapparaten.  Zij zijn er erg blij mee! In samenwerking met het dovenschooltje en een missiepost in noordwesten van Bali wordt het verdeeld, brillen voor kinderen en volwassenen in kampongs.

Het lijkt alweer lang geleden. Toch zijn we ook veel in gedachten bij Kolewa. Veel bereikt maar nog veel nodig. Geld natuurlijk maar ook gehoorapparaten, audiologische apparatuur (om gehoor te meten) slangetjes voor oorhangers, materiaal om oorstukjes passend  te maken  en … (volle!) batterijtjes voor oorhangers. De komende tijd willen we aan audiciens, opticiens, ziekenhuizen vragen of ze wat hebben voor Kolewa …

Op 17 juni 2019 ontvingen wij de volgende mail:

Beste bestuursleden WWVK,

Afgelopen week hebben de kinderen uit het schoolproject hun rapport gekregen. Het was een feestelijke gebeurtenis, die we graag met u delen. In het overzicht van de 14 kinderen, die het afgelopen schooljaar dagelijks speciaal onderwijs volgden, vind u een foto en een korte samenvatting van de vorderingen. 10 Hiervan werden gesponsord door uw stichting. 

Het verslag is door het team op Bali, in samenspraak met mij, gemaakt en dus in het Engels. Ik ga er van uit dat dit geen probleem is.  Wereldwijd voor kinderen sponsorde het afgelopen schooljaar de volgende kinderen:

Justin, Ni Kadek Febriani, Kadek Widnyani, Putu Juniarta, I Putu Agus Suriawan, Wayan Kurniawan, Wayan Neni, Panda Gede, Wayan Ponika Sari, Kadek Perdiwan.  Na de vakantie zal Wira Saputra voor het eerst naar school gaan. 

Veel leesplezier en indien er vragen zijn, horen we die graag!

Met vriendelijke groet.

Syta Plantinga, voorzitter,
Stichting KOlewa

Op 27 december 2019 heeft de Kolewa Foundation ons het volgende eindverslag van dit project gezonden: