Home » Projecten » archief projecten » Projecten 2018 » 225 Kleurfabriek Nijmegen

225 Kleurfabriek Nijmegen

Stichting Kleurfabriek Nijmegen stelt zich ten doel om kinderen van het asielzoekerscentrum in Nijmegen een veilige en vertrouwde plek te bieden waar ze weer even kind kunnen zijn. Dit doen ze door het aanbieden van laagdrempelige creatieve activiteiten alsmede vrij spelen. Er wonen op het azc meestal rond de 55 kinderen in de leeftijd van 0/12 jaar. In de leeftijdsgroep van 13 t/m 18 jaar zijn dit er meestal rond de 30. Het verloop is groot en de dynamiek van de groep verandert hierdoor voortdurend. In een jaar tijd zien zij ongeveer 150 verschillende kinderen. Zij vinden het belangrijk dat ze ruimte krijgen om hun creatieve talenten te (her) ontdekken en te ontplooien. Dit doen ze met pedagogische en creatief opgeleide vrijwilligers. Door het aanbieden van deze bijzondere plek op het azc geven zij de kinderen een stuk basis en zelfvertrouwen mee waarmee ze verder kunnen bouwen aan hun toekomst.

Ze hebben drie mooie ruimtes tot onze beschikking die zij hebben ingericht als knutsellokaal, een chill-ruimte en een speellokaal. Inmiddels zijn zij met Kleurfabriek Nijmegen bijna 3 jaar actief op het azc in Nijmegen Oost en bieden zij structureel twee keer per week activiteiten voor kinderen aan alsmede een keer per week een vrouwenavond voor zowel moeders en vrouwen zonder kinderen. In september 2017 zijn ze gestart met een peuterochtend een keer week. Ouders kunnen tijdens deze ochtend op een speelse manier kennis maken met de Nederlandse taal in een naastgelegen lokaal.

In oktober 2017 zijn ze gestart met een meidenclub voor meisjes van 13 t/m 18 jaar. Twee uur per week schilderen, dansen, koken etc. Zij geven zelf aan wat ze willen leren of wat ze aan andere meiden willen laten zien.

Daarnaast organiseren ze regelmatig gezinsactiviteiten om het positieve gevoel tussen ouders en kinderen te bevorderen. Door alles wat hebben mee gemaakt en de situatie waarin ze nu verkeren zijn de verhoudingen tussen ouders en kinderen vaak veranderd, de ouders hebben hierin Nederland een andere rol dan ze in hun land van herkomst hadden. Bovendien is er weinig privacy omdat ze in één ruimte slapen.

In de zomer organiseren ze speciale activiteiten. Dit zijn allemaal gezinsactiviteiten en ze gaan dan zoveel mogelijk iets ondernemen en beleven buiten het AZC.

In 2018 wordt een derde zomerkamp georganiseerd; 

Vanwege recente uitbreiding van hun activiteiten en om continuïteit van de bestaande activiteiten te kunnen waarborgen is voor 2018 financiële ondersteuning voor materialen die ze gebruiken voor workshops en activiteiten verstrekt. Ze krijgen de beschikking over een extra ruimte en willen daar een schilderatelier van maken. Ook het zomerkamp 2018 wordt door WWvK gesteund.

25 t/m 27 juli 2018:
Zomerkamp en Familiedag

De projectaanvragers schreven o.m.:

Uitgezwaaid door heel veel ouders die net zo opgewonden waren als de kinderen vertrokken wij 's ochtends met 35 kinderen en tieners van 6 t/m 15 jaar in een volle bus naar onze zomerkamplocatie in Wijchen..

Onze 3 dagen vielen precies samen met de 3 warmste dagen van 2018. We hebben alleen maar buiten geleefd. En zoveel mogelijk het water opgezocht. 1 dag zwemmen in de Berendonck stond gepland maar we zijn zowel de eerste als de tweede dag daar geweest. 's Ochtends lekker buiten ontbijten, daarna spelletjes doen of een wandeling. Een aantal kinderen waren het jaar ervoor ook mee en wilden graag weer naar de kikkervijver.

 Een kampvuur was dit jaar niet mogelijk vanwege de grote droogte en het brandgevaar. Dat hebben wij opgelost met sfeervolle verlichting. We hebben geschminkt, een bingo gehouden, gedanst, gezongen, gelachen, geknutseld, spelletjes gedaan etc. Op het terrein van de blokhutten hadden wij ook een waterspeelplek gemaakt met een groot zeil, badjes en tuinslangen.

De derde en laatste dag van het zomerkamp was het familiedag.

Een bus vol ouders, kleine broertjes en zussen en grote broers en zussen, ruim 50 in totaal, vertrok 's ochtends van het azc naar het zomerkamp.

Daarna zijn we met de hele club naar speeltuin De Blije Dries, naast de scouting, getogen. Er is volop gespeeld en genoten, ook door de ouders. Er is ook een zwembad en vanwege de tropische dag werd er volop in het water gespeeld. Aan het begin van de avond hebben we in de Blije Dries samen nog lekker friet gegeten.

De kinderen hebben het er nog steeds over en vragen wanneer wij weer gaan. Ouders zijn ook erg blij met hoe wij dit als Kleurfabriek gedaan hebben. Zij hebben hun kinderen aan ons toevertrouwd en dat vertrouwen is er nog steeds.

Voor een uitgebreid verslag van het zomerkamp: klik hier.

De projecteigenaren hebben een verslag over 2018 geschreven:

Met  een goed gevoel overhandigen wij u deze rapportage van onze activiteiten in 2018.

Wij hebben voor de kinderen, jongeren en ouders gelukkig weer veel kunnen betekenen. 

Twee keer per week openden wij onze deuren voor de kinderen. In principe voor de kinderen van 3 t/m 12 jaar. Soms kwam er een jonger broertje of zusje mee van 2 jaar en vaak kwamen er ook een paar kinderen van 13 en 14 jaar.  Per activiteit kwamen er 25 tot 30 kinderen. Het verloop van gezinnen en daarmee de kinderen op het azc was groot. Gedurende het hele jaar hebben wij daardoor zo’n 120 verschillende kinderen kunnen laten meedoen. Sommige kinderen woonden er het hele jaar, andere kinderen een paar maanden. Er is ook een grote verandering in de samenstelling van landen van afkomst. In het begin van het jaar waren het nog grotendeels kinderen uit Syrië en Eritrea. Deze gezinnen hadden vrijwel allemaal inmiddels een verblijfsvergunning gekregen en wachtten op een huis. Gedurende het jaar kwamen er steeds meer kinderen uit landen waarvan het niet vanzelfsprekend is dat ze een verblijfsvergunning krijgen. Uit Afghanistan, Irak, Iran, Moldavië, Turkije, Venezuela, Armenië, Libanon, Libië, Nigeria etc. Op dit moment zijn er alleen nog kinderen die wachten op een verblijfsvergunning. Soms zijn gezinnen uitgeprocedeerd en moet het gezin naar een gezinslocatie (een speciaal azc) waar ze wachten op terugkeer naar hun land van herkomst.

Voor de kinderen was dit het allermoeilijkst. Vriendjes en vriendinnetjes die opeens weg waren. Wéér een nieuwe balans vinden in het samen wonen en spelen met andere kinderen. Wel of niet hechten.

Voor ons als vrijwilligers betekende dit ook veel flexibiliteit. Kinderen die opeens waren vertrokken, vaak nieuwe kinderen en daardoor weer een nieuwe dynamiek bij de kinderen onderling. Daarom was het extra belangrijk dat de kinderen zich veilig en thuis voelden bij de Kleurfabriek. Dat ze gezien en geaccepteerd werden. Dat is waar wij als begeleiders voor zorgen.

Wij kunnen op het azc in Nijmegen drie ruimtes gebruiken. Deze hebben wij ingericht naar behoefte. Er is een speellokaal voor de jongere kinderen, een atelier/knutsel lokaal en een chillruimte voor spelletjes, lezen, stoeien e.d.  Door een vertrouwde en veilige omgeving te creëren voelen de kinderen zich welkom en wordt het een soort thuisplek waar ze kunnen genieten, plezier hebben en zichzelf kunnen zijn.

Wij bieden altijd 1 of meer knutselactiviteiten aan. Het is niet verplicht om hier aan mee te doen maar wij stimuleren het wel. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen hun creativiteit en vaardigheden hierin kunnen ontdekken en ontwikkelen. Maar ze mogen ook zelf kiezen wat ze willen doen aan knutsel- en spelactiviteiten. Begeleiding hierbij is wel essentieel en daar zorgen wij voor. Als ze zich meer en meer vertrouwd voelen bij de Kleurfabriek wordt het voor de kinderen ook steeds vanzelfsprekender om zelfstandig iets te doen.

Bij mooi weer gaan we vaak naar buiten. Naar het dichtbij gelegen schoolplein voor de zandbak, naar het park, het bos of een speeltuin.

Wij vinden het gezin ook erg belangrijk. Het is goed om ouders te kennen en makkelijk contact met hen te kunnen maken. Soms blijven ouders bij een activiteit. Zeker als een kind net nieuw is. Van ons mag en kan dat. Als wij een uitstapje maken, bijvoorbeeld naar een speeltuin, het bos of het park, vragen wij altijd een paar ouders mee. Voor de betrokkenheid.

Onze vrouwenavond sluit goed aan op onze ouder-kind betrokkenheid. Inmiddels zijn het niet meer alleen moeders die komen maar nog wel grotendeels. Dan mogen ook de kinderen van 0 t/m 4 meekomen. Wij zorgen voor begeleiding van deze kinderen zodat de vrouwen hun handen vrij hebben en kunnen ontspannen en creëren.

In september zijn wij ook begonnen met een tieneravond. Dit is een mooie aanvulling op ons kinderaanbod en sluit beter aan op de behoeftes van deze tieners.

Dat onze activiteiten in de vakanties doorgaan is erg belangrijk. De kinderen hebben dan geen school en wij zijn voor hen een vaste plek waar ze graag komen.

De klapper dit jaar was natuurlijk weer ons zomerkamp. 35 kinderen en tieners zijn er meegegaan. Met dit jaar een groep vaste vrijwilligers als begeleiding. En met een familiedag op de locatie van het zomerkamp. Dit heeft een extra dimensie aan het zomerkamp gegeven en zo werd het zomerkamp ook een beetje een familiekamp. Deze laatste dag van het zomerkamp met alle ouders en broertjes en zusjes erbij was zo ontzettend bijzonder en waardevol.

En voor het zesde jaar op rij organiseerden wij met een aantal andere organisaties het jaarlijkse Buurtfeest op zondag 23 september. In de voorbereiding en op de dag zelf betrekken wij altijd gezinnen voor onder andere de catering en een creatieve uitdaging. Dit jaar kwam de regen met bakken uit de hemel. Hierdoor vond het buurtfeest niet plaats in het Limospark achter het azc, zoals gewoonlijk, maar in kleinere vorm binnen in het azc. Een bijzondere en fijne dag is het alsnog geworden en burgemeester Bruls van Nijmegen kwam tóch gewoon om het feest te openen.

Namens de kinderen in het azc Nijmegen, de ouders en alle andere betrokkenen bedanken wij u voor uw financiële steun. Hierdoor hebben we in 2018 de kinderen, jongeren en ouders in het azc Nijmegen weer meer kleur kunnen geven.