Home » Projecten » archief projecten » Projecten 2018 » 235 Les Oiseaux Bleus Zomerkamp 2018

218 Les Oiseaux Bleus Zomerkamp 2018

De aanvrager schrijft:

Stichting Les Oiseaux Bleus is een organisatie die zich vanuit Nederland inzet met als doel om meervoudig gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden om materiële en immateriële steun te geven aan deze kinderen in met name Tunesië.
Een onderdeel van het werk van Stichting Les Oiseaux Bleus is het zomerkamp, wat ieder jaar wordt georganiseerd met behulp van een groep vrijwillige jongeren die de afgelopen jaren meestal grotendeels uit Apostolische jongeren bestond. Ook komende zomer (2018) willen we weer op zomerkamp met ongeveer 44 (meervoudig) gehandicapte kinderen vanuit verschillende weeshuizen en scholen uit Tunesië.

WWvK steunt dit zomerkamp door een aanzienlijk deel van de kosten voor haar rekening te nemen.

Al vele jaren hebben we gemerkt dat een groot deel van de kinderen heel weinig kleding heeft: veel kinderen hebben 2 of 3 setjes kleding bij zich voor 8 dagen en die kleding is vaak oud of de verkeerde maat. Schoenen zijn vaak slecht (veel slippers, ook vaak in de verkeerde maat), terwijl deze kinderen, zeker de kinderen die door neurologische stoornissen of vergroeiingen moeilijk lopen, juist gebaat zouden zijn bij goede schoenen.

Dit jaar zijn we weer van plan om nieuwe kleding en schoenen voor de kinderen te kopen, maar ook om dit weer samen met de kinderen te doen. Voor veel kinderen is het een geweldige ervaring om zelf iets te mogen uitzoeken. Daarbij komt dat de kinderen bijna nooit in een winkel komen, terwijl het voor hen belangrijk is om meer van de samenleving te zien. Andersom hopen we op deze manier ook om het besef dat gehandicapte kinderen ook onderdeel zijn van die samenleving te verhogen onder de inwoners van Hammamet.

We zien dat nieuwe kleding ook echt iets met de kinderen doet. Vorig jaar hebben ze tijdens een modeshow op een van de laatste avonden hun nieuwe aanwinsten laten zien. Ook wilden veel kinderen hun nieuwe kleren aan bij vertrek, om thuis aan de ouders/verzorgers te laten zien wat ze hadden gekocht.

WWvK betaalt de kosten van de schoenen en de kleding.

Meer info klik hier


---------- Forwarded message ---------
From: Hamza Adhadhi <hamza.adhadhii@gmail.com>
Date: Sat, 8 Sep 2018, 11:07
Subject: Thank you!
To: <projecten@wwvk.nl>

Dear Mr/Mrs

On behalf of all the Tunisian volunteers and myself, we would like to thank you and thank the all the World Wide Children members in the Netherlands, and express our gratitude feelings for all the support you are giving to the association L. O. B to help the disabled children in Tunisia. 

I hope this email reaches you well.

Greetings and Love from Tunisia!

Hamza Adhadhi 


Een van de vrijwilligers van het zomerkamp 2018 is Ting Wang, afkomstig uit China en woonachtig in Duitsland. Hier volgt haar verslag

Mijn ervaringen van het zomerkamp 2018 in Tunesië

Geschreven door: Ting Wang

Vertaald door: Ruben Middel

Voor aanvang van het zomerkamp dacht ik dat er een aantal dingen moeilijk voor mij zouden zijn tijdens de twee weken in Tunesië. Ik ben als laatste bij de groep vrijwilligers aangesloten en spreek geen Nederlands. Ik woon zelf in Duitsland en had daarom ook meerdere bijeenkomsten in de voorbereiding niet kunnen bijwonen. Ik was daarom bang dat ik niet binnen de groep zou passen. Ook vroeg ik mij af of de verantwoordelijkheid voor het werken met meervoudig gehandicapte kinderen wel aan zou kunnen. Ik heb hier immers geen ervaring mee. Als laatste zag ik op tegen de communicatie in Tunesië zelf. Ik spreek namelijk geen Frans of Arabisch.

Met deze zorgen maar ook met veel enthousiasme landden wij met de groep in Tunesië.  Mijn eerste indrukken zorgden al voor opluchting. Misschien waren mijn zorgen toch niet zo problematisch als ik eerder had gedacht.

Ik herinner me toen we uit het vliegtuig stapte, met een zomerse lucht en 35 graden Celsius, hoe de zomers thuis in China aanvoelen. Eenmaal in de bus, met op de achtergrond de woestijn die nooit leek op te houden, realiseerde ik me dat we toch echt in Tunesië waren. Nu begon het echte werk. Ik kreeg veel nieuwe indrukken tijdens de eerste dagen in Hammamet. Alle vrijwilligers gingen meteen aan de slag. De meesten kenden elkaar al. Het leek erop dat iedereen nieuwsgierig was naar mijn Chinese Achtergrond. Les Oiseaux Bleus heeft een Nederlands – Tunesische achtergrond en ik was de eerste Chinese vrijwilliger. Verrast waren we dat we echter zoveel gemeenschappelijk cultuur hebben terwijl we dachten dat er zoveel verschillen waren. Een voorbeeld was een van de Tunesische vrijwilligers die net als ik een grote fan is van de sitcom “Friends”. Een ander meisje keek net als ik dezelfde Koreaanse serie en was hier ook even enthousiast over. Of als Michael Jackson word gedraaid begint iedereen spontaan mee te zingen.

Ik heb met gelukkig nooit een buitenstaander gevoelt. Dit heeft alles te maken met het internationale karakter van het zomerkamp. Ook de Nederlandse vrijwilligers vonden het ongemakkelijk wanneer er bijvoorbeeld alleen in Arabisch werd gesproken. Er werd daarom afgesproken om tijdens de dagelijkse vergaderingen alleen in Engels te praten zodat iedereen elkaar kon verstaan. Op die momenten voelde ik met niet als een buitenstaander maar juist als een verbinder van verschillende culturen.

Ook het werken zelf ging beter dan gedacht. Ik kreeg veel hulp van alle andere vrijwilligers. Ook de voorbereiding van alle workshops in de eerst paar dagen heeft hier aan bijgedragen. Ik wende aan het vroege opstaan, leerde hoe ik een luier kon verschonen en we kregen een korte introductie hoe om te gaan met alle kinderen waar we voor zouden gaan zorgen. In het echt is het gelukkig makkelijker wanneer je een goede voorbereiding hebt gehad. Lobna en Salwa, de kinderen waar ik voor zorgde, waren makkelijker om voor te zorgen dan ik van tevoren had gedacht. Ongelofelijk hoe snel we een band hadden opgebouwd zelfs terwijl we bijna niet met elkaar konden praten. Ik realiseerde met toen wat het belangrijkste is als je werkt met meervoudig gehandicapte kinderen. Het gaat erom dat je een groot hart hebt en voor ze klaar staat wanneer ze het nodig hebben.

Gelukkig bleek de taal ook geen barrière te zijn. De meeste vrijwilligers spraken Engels en anders waren er altijd mensen bereid om te vertalen. Ik merkte wel dat er verschillen waren in de manier van communiceren. In China spreken we bijvoorbeeld meer indirect, we zeggen niet zo snel nee en kritiek wordt meer subtiel verpakt na het geven van een compliment. Dit lijkt erg op de Tunesische communicatie. In Nederland zijn ze echter meer direct wanneer het gaat om kritiek. Doordat ik Duitsland woon was ik dit gewend en had ik geleerd dit niet persoonlijk op te vatten. Ik kon daardoor de Tunesische kritiek horen in de vorm van complimenten en werd niet beledigd door de directe Nederlandse kritiek.

Alles bij elkaar heb ik het zomerkamp als zeer positief ervaren. Ik heb ook erg genoten van de gesprekken met de andere vrijwilligers. Jonge mensen die met elkaar verhalen delen over hoe ze opgroeien, de levenskeuzes die ze maken en de zorgen over de toekomst zonder dat culturele verschillen hier een rol in speelden. Soms vond ik het wel moeilijk wanneer er grapjes over mij werden gemaakt op basis van Chinese vooroordelen. Dit kan pijn doen. Gelukkig kreeg ik ook veel extra hulp van iedereen waardoor vooroordelen plaats maken voor de realiteit. Dit zomerkamp mij heeft ook geholpen met mijn eigen vooroordelen. De Tunesische cultuur is bijvoorbeeld erg modern en Europees georiënteerd, vol met vriendelijke en warme mensen. Zo anders dan het beeld dat ik had van conservatieve moslim landen. Ook kwam ik tot de ontdekking dat mensen met beperkingen dezelfde behoeften hebben als andere mensen op sociaal en emotioneel gebied. Mijn ervaringen met het werken in deze internationale omgeving doet mij denken aan Chinees gezegde: “Zoek naar gelijkheden en aanvaard de verschillen”. Dit heeft dit zomerkamp erg goed gewerkt.

Wilt u de Engelse versie van het verslag lezen, klik dan hier.