Home » Projecten » archief projecten » projecten 2019

Projecten 2019

Kunt u een project niet vinden? Toets op het vergrootglas in de menubalk rechtsboven en zoek op nummer of een deel van de naam.

250 Micky's Foundation, therapie voor kinderen met beperkingen op Aruba

De projectaanvrager schrijft:

 

Micky’s Foundation is een initiatief van de ouders van Micky, die na een zwaar hersenletsel na een auto ongeval op Aruba, gespecialiseerde en intensieve pediatrische therapie nodig had. De foundation biedt nu hulp aan, aan alle kinderen met fysieke of mentale beperkingen op Aruba die gespecialiseerde hulp nodig hebben van een kinderfysiotherapeut, een kinderergotherapeut en een prelogopedist. Deze specialisten zijn op Aruba niet werkzaam.

Micky’s Foundation organiseert 3-4 maal per jaar projecten die elk 3 maanden duren. Gedurende het project behandelen twee gespecialiseerde therapeuten een continue groep van ongeveer 30 kinderen. De therapie is gratis en wordt aangeboden aan huis. Op deze manier krijgen de kinderen tussen de 1-3 uur therapie, met ouder(s) aanwezig om in de thuis situatie oefeningen op een speelse manier te herhalen. De therapeuten werken vrijwillig tegen een onkostenvergoeding. Op deze manier bereiken we 40-50 kinderen per jaar. In totaal hebben we vanaf begin 2015 (project 1) tot en met het huidige project (11) 82 kinderen binnen onze stichting gehad.

WWvK betaalt een deel van de kosten van een therapeut.

Verslag en foto's van het vrijwilligerswerk door de aanvraagster voor Micky's foundation:

Het jaarverslag en de jaarcijfers 2018 kunt u hieronder downloaden

Jaarcijfers Mickys Foundation 2018

251 Werkstage China via Global Exploration

De aanvrager schrijft:

Als middelbare scholier geeft dit project mij een unieke mogelijkheid om samen met andere kinderen in de wereld de verschillen in cultuur en leefsituatie te ontdekken. Door deel te nemen aan deze wereldburgerstage kan ik dit combineren met het actief bijdragen aan het opknappen van een school voor kinderen met een beperking in een van de armste gebieden van China.

Door bezig te zijn met leerlingen van mijn middelbare school en van de scholen die we gaan bezoeken/helpen in China kan ik mijn steentje aan de wereld bijdragen. Daarnaast brengt het mij inzicht in hoe kinderen in hele andere omstandigheden op deze wereld leven.

Van 8 t/m 28 juli 2019 ga ik op wereldstage naar China. Hier ga ik de cultuur ontdekken door het ontmoeten van leeftijdsgenoten op lokale scholen en ga ik meehelpen met het bouwen/opknappen van een school voor kinderen met een handicap. Gedurende deze periode gaan we ook activiteiten doen met de kinderen van deze school. Dit doe ik samen met 30 andere leerlingen en 5 docenten van mijn school (Dominicus College) via de Stichting Global Exploration.

Via Beijing gaan we per trein naar Qingdao. Hier blijven we slapen in gastgezinnen en krijgen we buddy's, Chinese kinderen waarmee we in Qingdao optrekken. Daarna gaan we naar Chengdu. We reizen vanuit daar een klein stukje naar een klein plaatsje op het platteland. Hier steken we de handen uit de mouwen en helpen we mee aan de renovatie van de Butuo Special Education School. De kinderen op deze school laten ons ook zien hoe het daar is om te leven met een handicap. Dit gebied is een van de armste gebieden van China.

Stichting Global Exploration streeft vier doelen na.

Wereldburgerstage

De interculturele stage is een bezoek van Nederlandse jongeren aan haar buitenlandse partners. Samen leren, praten, sporten, zingen en werken. Leren dat mensen over de hele wereld anders zijn, maar dat dat ook prima is.

Scholen voor scholen

Scholen voor scholen, de naam zegt het al, Nederlandse scholen werken samen met scholen en andere partners in de partnerlanden. Fondsen worden ingezameld en geïnvesteerd in het onderwijs, de zorg, lokale economie, en duurzaamheid in de partnerlanden. Wilde Ganzen steunt het scholen voor scholen project jaarlijks met €50.000,-Sinds 2005 bereikten we samen al heel veel.

Let’s Work

Bij het Let’s work project gaan onze jongeren aan de slag, om samen met de lokale partners, kleine klusjes op te knappen. Sportvelden opknappen, bomen planten, boekenkasten bouwen, schoonmaken en nog zo veel meer. Afhankelijk van de lokale wensen en behoeftes.

Bewustwording

Bewustwording in Nederland bereiken we met ons Global Ambassador project. Iedere jongere bereikt minimaal 150 mensen die het verhaal te horen krijgen en op die manier na gaan denken over de wereld.

Van de aanvrager ontvingen wij een verslag en foto's.

De aanvrager schrijft in zijn verslag:

Van 8 tot 28 juli 2019 ben ik op wereldburgerstage naar China geweest. We zijn daar naar verschillende scholen gegaan in verschillende delen van China. Zo zijn we in Beijing naar een school geweest die gefinancierd wordt door de overheid. De school deed er alles aan om ons welkom te laten voelen. Zo kregen we eerst een praatje van de directrice, waarna 2 leerlingen ons meenamen de gebouwen van de school te laten zien. Ook leerden ze ons paper cutting, een typisch Chinese traditie. Na een kleine voorstelling gingen we in tweetallen mee met een gastgezin. De communicatie bij mijn gastgezin was redelijk makkelijk. Het was een van de leerlingen die ons ook de rondleiding had gegeven, dus ze sprak Engels. Ik heb twee avonden mogen slapen bij het gastgezin. Het was mooi om te zien dat ze het niet erg breed hadden, maar ons toch als gastgezin wilden ontvangen. Ze hebben mij tijdens de tweede avond het olympisch stadion laten zien. Doordat haar vader gewerkt had bij het olympisch stadion kon hij ons van alles vertellen. Het was mooi om al deze informatie van lokale Chinezen te krijgen. Zo kom je dingen te weten die je nooit te weten zou zijn gekomen als we er met de hele groep waren.

Vrijdag 11 juli reisden we door naar een school op een berg nabij Chengdu. We reisden met een nachttrein, wat een hele ervaring was. Na een lange reis van ongeveer 40 uur kwamen we op Zondag 13 juli aan op de school nabij Chengdu. Deze school is voor kinderen wiens ouders drugsverslaafden of veroordeelde criminelen zijn. De ouders zitten in een gevangenis of kliniek. De kinderen slapen ook op de school, omdat ze minimaal 2 uur moeten lopen naar hun familie.

De kinderen, ongeveer 50, zijn tussen de 7 en 11. Het verschil tussen de eerste school en deze school is enorm. Het maakte veel indruk op me om dit verschil te zien.

Op de school hebben we met de kinderen spelletjes gespeeld, gedanst en een paar woordjes Engels geleerd. Het was mooi om te zien dat de kinderen naar je toe kwamen rennen, ´´Hello….Goodbye´´ zeiden en weer wegrenden.

Op die school hebben we ook bomen geplant en de school geschilderd. Op de slaapkamers van de kinderen hebben we verschillende dingen geschilderd, in de eetzaal hebben we groentes geschilderd en buiten op de muur hebben we een keten van mensen geschilderd (zie foto’s)

Aan de school hebben we een cheque van € 11,619,- overhandigd. Met dit geld gaan ze het sanitair aanpakken, iets wat wij in die korte tijd niet konden doen. Margareth, onze Chinese begeleider houdt ook contact met de school om ervoor te zorgen dat het geld goed besteed wordt.

We zijn met de bus verder gereisd naar een andere school in Chengdu. Dit was direct een compleet andere ervaring. Ongeveer 400 kinderen stonden in legeroutfit ons op te wachten. Ze hadden een ijzeren discipline. Nog onder de indruk ging ik samen met een medeleerling mee naar een gastgezin. Ook hier werden we met open armen ontvangen. Ze hebben ons het Chinese platteland laten zien. We zijn de dag erna de gehele dag op de school geweest. Daar hebben we ook weer typisch Chinese activiteiten gedaan en gaven ze een grote voorstelling aan ons. Er werd een Chinese theeceremonie opgevoerd en ze lieten verschillende dansen zien. Op de school heb ik samen met mijn crew ook een presentatie gegeven over gezondheid. Onze Chinese vertaler heeft alles voor ons vertaald zodat alle leerlingen het snapten.

Om ons een impressie te geven van de ijzeren discipline die hier getraind werd, kregen wij ook een militaire training. De trainers leerden ons in rijen marcheren en hoe je op de plaats moest staan. Ik besefte me eigenlijk pas later dat die leerlingen dat standaard moeten doen, iets wat hier in Nederland niet voor te stellen is.

In Chengdu zijn we de volgende dag na afscheid te hebben genomen van ons gastgezin doorreden naar een volgende school in Chengdu. Op deze school zaten de leerlingen die naar Nederland zijn gekomen en bij een aantal van ons in omgeving Nijmegen hebben geslapen en de Nederlandse cultuur hebben opgedaan. Het was dus erg leuk om hen weer te ontmoeten.

Samen met de leerlingen hebben we gesport, iets wat georganiseerd was door een andere crew.

De dag schoot voorbij. Na wat foto’s te hebben genomen met de Chinese kinderen namen we nu echt afscheid en vertrokken we weer.

De dag daarna hadden we een cultureel uitstapje. Dit zorgde er ook direct voor dat we weer met onze Chinese buddy’s konden praten die met ons meereisden. Tijdens zo’n gesprek leer je weer nieuwe dingen over de Chinese cultuur, die je anders nooit te weten was gekomen. Ook hebben we de buddy’s erg veel verteld over de Nederlandse cultuur. Aan het einde van de dag hadden we even de tijd om weer het een en ander voor te bereiden. We zouden de volgende dag naar Congjiang reizen en daar moest mijn crew verschillende gezondsheidsonderwerpen, zoals een wond schoonmaken, de stabiele zijligging en seksuele voorlichting behandelen.

Twee dagen later zijn we naar een basisschool in Congjiang gegaan. Hier hebben we met de kinderen in de middag gesport. Ondertussen kende ik een paar woorden Chinees die we bij de spelletjes konden gebruiken om te communiceren.

Om de local community te helpen zijn we de volgende dag op het platteland gaan werken. Er stonden allemaal kleine bomen waaromheen veel onkruid gegroeid was. Normaliter moesten de vrouwen en de zwakke mannen dit werk doen, omdat de jonge mannen naar de stad gingen om te werken. Door het hele veld dus te ontdoen van onkruid hebben we ze enorm geholpen. Eerst vroegen we ons af wat ze eraan hadden dat we dit werk deden, maar na een gesprek met een van de buddy’s werd ons duidelijk dat ze er enorm blij mee waren dat we dit hadden gedaan.

Hierna zijn we naar lokale mensen gegaan. Hier hebben we samen met een van onze buddy’s die alles kon vertalen vragen gesteld over hoe het leven hier was. Het was indrukwekkend om sommige verhalen te horen over zonen die naar de stad moesten en hoe dat het leven daardoor veranderde.

Na in de avond nog met de groep hierover te hebben gesproken zijn we gaan slapen. Omdat we niet allemaal naar dezelfde mensen waren gegaan hoorde je ook andere verhalen.

Alweer de laatste dag in Congjiang zijn we samen met de locals gaan vissen. Dit deden we niet door gebruik te maken van een hengel, maar echt door de vis met je handen te vangen terwijl je in het water stond. Het was mooi om te zien hoe een oudere vrouw vol enthousiasme vertelde hoe je de vis moest vangen.

In de middag heb ik met mijn crew een health circuit gegeven. We hebben onze buddy’s veel bijgeleerd over de beste manier om een wond te behandelen, of over hoe je iemand in de stabiele zijligging legt. Doordat we dit voordeden en ze dit daarna ook zelf mochten doen hebben ze er veel over geleerd.

Na Congjiang zijn we weer teruggereisd naar Beijing. Hier zijn we naar een school voor kinderen met autisme gegaan. Hier vertelde de directrice van de school over hoe de kinderen hier leefden. Alleen de kinderen met rijke ouders konden hierheen, omdat het niet door de overheid gefinancierd wordt. Het was indrukwekkend om te zien hoe de begeleiders met veel zorg met de kinderen omgingen. We hebben samen met de kinderen getekend en hebben plaatjes voor aan de muur uitgeknipt. Ze wilden graag de hele school leuk aankleden voor de kinderen.

We hebben nog veel nagepraat over deze school. Het was moeilijk om te geloven deze kinderen met autisme een van de enigen in China waren die de goede zorg krijgen. Ook heeft de directrice veel indruk op ons gemaakt met haar verhaal over hoe ze de school heeft opgericht.

De laatste dag dat we in China waren hebben we nog een stuk geschiedenis bezocht. We zijn naar de Chinese muur geweest en hebben deze ook beklommen. We genoten enorm van deze laatste momenten, ook met onze buddy’s, omdat we ze nog maar even zagen. Na een erg uitgebreid afscheid hebben sommigen van ons nog telefoonnummers uitgewisseld. Omdat Whatsapp verboden is in China kan niet iedereen meer contact hebben met de buddy’s, alleen degenen die een Chinese app hadden die op Whatsapp lijkt.

Ook nu nog hebben we nog contact met onze buddy’s. Soms zitten we met een hele groep bij elkaar en proberen we te videobellen. Elke keer denk ik dan weer terug aan alles wat we daar gedaan hebben. Het is een ervaring die ik nooit van mijn leven meer zal vergeten.


252 Kindertehuis Gambia opleidingskosten

De aanvrager schrijft:

Dit kindertehuis dat op 14 januari 2009 zijn deuren heeft geopend en gerund wordt door een Nederlands echtpaar, te weten Sia Jongeneel en Gert-Jan Bevers biedt plaats aan 25 kinderen, waarvan er afgelopen december 2 zijn overgeplaatst naar een "inbetweenhouse". Deze kinderen hebben toen de 18jarige leeftijd bereikt en mogen dan volgens de Gambiaans wet niet meer in een kindertehuis wonen. Dus wonen zij nu samen met een verzorgster(moeder) in een klein huisje in de buurt, maar vallen nog onder de financiële verantwoording van Sia en Gert-Jan. Dit kindertehuis is volledig afhankelijk van sponsoren en donateurs. Wij hebben het project afgelopen jaar 2 keer bezocht om hand- en spandiensten te verrichten en waren verbaasd om te zien hoe goed de donaties besteed worden. Wat wij hebben gezien, zou je elke sponsor willen laten zien. Sia en Gert-Jan kunnen elke sponsor recht in de ogen kijken. Elke euro komt de kinderen ten goede. 

Stichting Les Amis de Gambie is in 2002 in Luxemburg opgericht met als doel ondersteuning van Gambia door het zenden van humanitaire hulp. En de bouw, het onderhoud en het beheer van een kindertehuis in Sinchu Alhajie. Sia Jongeneel woonde en werkte op dat moment in Luxemburg en heeft de stichting samen met collega's en vrienden opgericht. Daarna is ze begonnen met het bouwen van een kindertehuis, dat in 2009 geopend kon worden. De kinderen in dit kindertehuis worden liefdevol verzorgd en volgen daarnaast de best bij hen aansluitende opleiding. Voor de kinderen die dit niveau aankunnen gaat het hierbij om een opleiding volgens de Cambridge methode die zij volgen op een priveschool. Hier is voor gekozen, omdat het niveau van de staatsscholen in Gambia erg laag ligt en men daarmee weinig kans op een baan heeft later. Sia en Gert-Jan hopen dat zij hun kinderen het beste mee kunnen geven, zowel in liefde, voeding, verzorging en onderwijs. Om hen zo op te laten groeien tot volwassenen, die goed voor zichzelf kunnen zorgen en ook anderen nog wat kunnen helpen. Ook Gambiaanse kinderen hebben talenten, maar ze moeten wel ontwikkeld worden en dat gebeurt helaas niet op de staatsscholen.

WWvK betaalt de opleidingskosten van drie kinderen. Deze kinderen hebben persoonlijke bedankbrieven gescheven. 


253 Stichting Wigwam vakanties ondersteuning ouderbijdrage

De Stichting Wigwamvakanties organiseert gezinsvakanties voor gezinnen met kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Ook in 2019 neem WWvK de ouderbijdrage van gezinnen die deze niet betalen kunnen voor een deel voor haar rekening; op onze website staat een uitgebreide toelichting  bij de ondersteuning voor 2018.

In december 2019 ontvingen wij onderstaande bedankbrief.


254 278 Droomdekentjes Ede

Ook in Ede werkt een enthousiaste groep vrijwilligers aan Droomdekentjes voor kinderen die ziek zijn, een beperking hebben of een andere serieuze uitdaging moeten aangaan.

WWvK draagt bij in de materiaalkosten en in de kosten van onderhoud van de naaimachines.

Op 15 oktober schreef de projecteigenaar o.a.:

Wij zijn enthousiast aan het werk. Er zijn al dekentjes af en andere bijna. Samen met de groep ontstaan er leuke dekentjes en helpt een ieder met meedenken om zo mooi mogelijk te werken en kunnen we genieten van elkaars ontwerpen !!

Onze groep bestaat uit 14 vrijwilligers uit de gemeenschap Ede, een buurvrouw en nog een kennis die al jaren op zoek was een groep te vinden die Droomdekentjes maken. Zij is erg handig en geeft ons goede tips.


257 Droomdekentjes IJmuiden

Ook in IJmuiden is een groep dames actief met het vervaardigen van Droomdekentjes. In hun aanvraag voor financiële steun staat: "Het leven van zieke kinderen een beetje vrolijkheid te geven door een droomdekentje voor hen te maken. Dat geeft ons een goed gevoel en stimuleert ons om samen aan de slag te gaan."


258 Droomdekenweken in Frankrijk

De aanvrager schrijft:
Tijdens twee weken in Frankrijk (van 17-8- 2019 tot 24-8-2019 en van 24-8-2019 tot 31-08-2019) werken we weer aan droomdekentjes. Een droomdekentje is een uniek en met liefde gemaakt dekentje voor een kind dat te maken heeft met een grote uitdaging in zijn leven. Kinderen die te maken hebben met ziekte, trauma of een handicap hebben behoefte aan een veilig droomplekje. Een plekje waar ze zich weer gewoon even zichzelf kunt voelen.

Na afloop ontvingen wij het volgende verslag:

Ja, je leest het goed: zelfs 2 wéken dit jaar. Vorig jaar was het zo’n succes, dat stichting IDZO en stichting de Regenboogboom een samenwerkingsverband zijn aangegaan en nu samen de weken organiseren.
Wij zijn als begeleiders al wat eerder gearriveerd, zodat we alles picobello in orde kunnen maken voor de deelnemers arriveren. Er blijft zelfs nog wat tijd over om zelf al even aan de slag te gaan.
Het weer werkt ook weer mee dit keer en keurig op tijd arriveren alle deelnemers. Het is een feest van weerzien en leren kennen en al gauw zijn alle machines geïnstalleerd.Ook dit keer is iedereen weer erg blij met de Jellyrol (een rol stofstroken) die we konden kopen van de bijdrage van WereldWijd voor Kinderen.
Zowel in de eerste als de tweede week wordt er weer enthousiast en hard gewerkt, regelmatig kruipt men zelfs nà het avondeten nog gauw even achter de machine. Aan het eind van de eerste week hebben we met 17 dekentjes (dwz de bovenkanten, het afwerken gebeurt straks thuis) de waslijn weer mooi vol. De 2de week lukt dat niet eens, het zijn er nóg meer: 25!
We besluiten tot een andere oplossing en houden allemaal een dekentje vast uit de ramen van het kasteel. Wat een prachtig gezicht. Oók voorbijgangers blijven er voor staan en klappen zelfs in hun handen.
De foto’s zeggen genoeg: het waren weer bijzonder geslaagde weken om met plezier aan terug te denken.
En het mooiste van alles is, dat door ons plezier, er weer heel veel kinderen blij gemaakt kunnen worden met een mooie droomdeken. Waaronder ze zich, óók  in moeilijke omstandigheden weer even superheld of prinses kunnen voelen.

WWvK draagt bij in de materiaalkosten


260 Onderwijs kansloze kinderen Bali

Onder toezicht van een Nederlandse gepensioneerde rector van een scholengemeenschap krijgen 7 kinderen op Bali, die anders geen mogelijkheid zouden hebben om voortgezet onderwijs te volgen, een door WWvK betaalde financiële ondersteuning voor schoolgeld, boeken en een uniform voor het schooljaar 2019/2020.

Al vele jaren geeft de aanvrager op deze wijze kinderen de mogelijkheden uit de armoede te komen. Door zijn contacten op en persoonlijke bezoeken aan Bali is een goede besteding van het geld gegarandeerd.

Onderstaand het verslag van de projecteigenaar.


262 Toneelvoorstelling door AZC Hoogeveen

De aanvrager, werkzaam in het AZC in Hoogeveen, schrijft:

"Samen met een collega zijn we bezig om een theatervoorstelling te maken. Deze vorm van aandacht voor vluchtelingen heeft een helende werking. De mensen vertellen in een veilige omgeving hun verhaal en dit wordt in een theatervoorstelling gegoten.
Ze mogen zijn wie ze zijn en we merken dat het, als het om inhoud van mensen gaat, het niet uit maakt of je nu uit China komt of uit Syrië.
Graag willen de vluchtelingen van het AZC in Hoogeveen dan ook een positief geluid de samenleving inbrengen d.m.v. een theatervoorstelling. Het belooft een indrukwekkende voorstelling te worden waarin we elkaar aanmoedigen om er een mooiere wereld van te maken.We hebben een cast uit diverse landen, allen met een eigen verhaal. De samenstelling is aangevuld met vluchtelingen uit Syrië, Trinidad, Jemen, Cuba en kinderen uit diverse landen. Als we over voldoende gelden beschikken, dan zal de voorstelling “Reis door je leven” op vrijdagavond 28 juni 2019 plaatsvinden."

WWvK heeft de kosten van de kleding en het decor betaald. De voorstelling heeft inmiddels plaats gevonden, onderstaand een beeldverslag.


263 Zomerkamp 2019
Les Oiseaux Bleus

Stichting Les Oiseaux Bleus is een organisatie die zich vanuit Nederland inzet om meervoudig gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden materiële en immateriële steun te geven.
Een onderdeel van het werk van Stichting Les Oiseaux Bleus is het zomerkamp in Tunesië, wat ieder jaar wordt georganiseerd met behulp van een groep jonge vrijwilligers. Ook in 2019 willen we weer op zomerkamp met ongeveer 45 (meervoudig) gehandicapte kinderen vanuit verschillende weeshuizen en scholen uit Tunesië.

WereldWijd voor Kinderen steunt dit initiatief al vele jaren en financiert een deel van de kosten en stelt een bedrag beschikbaar voor de aankoop van kleding en schoenen voor de kinderen.

Onderstaand het verslag van het zomerkamp 2019, u kunt dit ook hier downloaden. Op de Facebookpagina van Les Oiseaux Bleus staat een fotocollage.


264 Rainbow School Sri Lanka
extra ondersteuning na de bomaanslagen 

Vanaf de oprichting steunt WWvK de stichting Care4SriLanka bij het oprichten en in stand houden van een school, de Rainbowschool. Zie onder andere project 221. 

Op 21 mei 2019 schreven de projecteigenaren:

"Zoals u ongetwijfeld weet hebben er bomaanslagen op 1e Paasdag 2019 in Sri Lanka plaats gevonden.

Naast de meer dan 250 doden en nog vele gewonden die getroffen zijn  bij deze afschuwwekkende daden, heeft het nog veel meer gevolgen.

Wij willen ons beperken tot de gevolgen voor het toerisme. 

U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat Sri Lanka, het eiland dat juist tot de mooiste vakantiebestemming in 2019 was verkozen, na de aanslagen volledig in de ban gedaan is. 

Bij onze terugvlucht vanuit Nederland begin mei waren wij de enige blanken aan boord en de hoofdstad lijkt op een spookstad zonder de normaal bruisende toeristische attracties die veel bezocht werden.

Bij ons dorp in de buurt (3 km) staan aan de kust de hotels leeg en zijn veelal gesloten. Het personeel van deze hotels is naar huis gestuurd zonder verder enige compensatie voor verlies van inkomen.

Dit heeft veel gevolgen voor de bewoners van het dorp waar wij wonen en waar de Rainbow school staat.

Ouders hebben onvoldoende geld om de contributie voor de school van hun kinderen te betalen en besluiten dan maar om hun kinderen niet meer naar school te sturen.

Dit is natuurlijk wat de leraressen en wij niet willen. Niet alle leraressen hebben in april salaris ontvangen (hier betalen de ouders aan het eind van de maand het schoolgeld) en voor mei  zal het zeker niet gaan lukken.. De aanvraag die wij willen doen betreft de salarissen van de leraressen tot eind van dit jaar, want het zal zeker zo lang duren voordat er enige sprake zak zijn van herstel van het toerisme."

WWvK heeft het tekort voor de salarissen van de leraressen voor haar rekening genomen.


265 Clinic Manna Gambia reparatie/vervanging speeltoestellen medische kliniek

Clinic Manna is een medische kliniek in Gambia, WWvK heeft de bouw in 2013 en daarna financieel gesteund, klik hier

De aanvrager schrijft in zijn aanvraag:

Wij hebben gevraagd aan Clinic Manna wat wij zouden kunnen doen om te ondersteunen, anders dan geld inzamelen. Wij willen wat samen doen.
Clinic Manna gaf aan dat ze graag een speeltoestel zou willen hebben buiten voor de kinderen. Wij zijn speelhuisjes en accessoires aan het inzamelen via Marktplaats (bijna alles voor niks), gaan dit schoonmaken, een ontwerp maken, bouwen, naar Gambia brengen, in elkaar zetten en overhandigen.

WWvK betaalt een deel van de transport- en materiaalkosten. Het project zal in 2020 worden afgerond. In 2020 heeft WWvK een aanvulling op het budget beschikbaar gesteld, zie projectnummer 285 met het verslag van de opleveringen nog veel meer foto's.

Koen Sprik maakte onderstaande foto's, die een goed indruk van de voorbereidingen geven.

De aanvrager schrijft in zijn tussentijds verslag:

Mij is gevraagd een korte update te geven m.b.t. het project Clinic Manna: het maken van de speeltoestellen en het benefiet-concert. Ik richt me in deze update vooral op de speeltoestellen.
We hebben vier zaterdagen met ca. 10 personen (de groep bestaat uit de 18+ kring en diverse anderen vanuit alle leeftijdscategorieën) hard gewerkt om alles schoon te maken, te vervangen wat niet meer bruikbaar was, een totaalplan gemaakt hoe de huisjes te koppelen en waar de schommels en glijbanen komen, alle drie de huisjes weer gemonteerd (wat een hele puzzel was).
En als u dit leest is waarschijnlijk alles weer gedemonteerd, gecodeerd en naar Coevorden gebracht om via de Stichting ‘Bennie helpt Gambia’ in een zeecontainer vervoerd te worden naar Gambia. Deze laatste op aanraden van Marion de Graaff (die de clinic helpt opbouwen) die ook altijd van deze stichting gebruikt maakt.
Alle activiteiten vonden plaats in de tuin van Sjoerd IJpma. Een prachtige oplossing, mooie ruimte, veel gereedschap en we konden we na afloop van iedere zaterdag alles laten staan.
En de culinaire insteek van deze gastheer was ook super. Van lunches to BBQ. Super!!
Marion de Graaff is zelf ook een keer langs geweest om alle vragen door te nemen die wij hadden en om zelf te zien waar we mee bezig zijn. Ook zij werd super-enthousiast!
Zoals het er nu naar uitziet zullen we met drie personen (Sjoerd IJpma, Koen Sprik en ondergetekende)
het totale speeltoestel begin April ter plekke in elkaar gaan zetten. Lokaal hebben we hulp van Yunus, de vaste contactpersoon van Marion de Graaff.
De eerste kring is bezig om een mooie plaat te schilderen met de tekst (maar dan vertaald): ‘wat er ook speelt in de wereld, laat het vooral de kinderen zijn’.
Ik zie er erg naar uit om de stralende gezichten van de kinderen te zien die van de glijbaan afgaan. Trouwens, alle kinderen uit het dorp mogen er spelen, niet alleen de gasten van Clinic Manna. Mooi toch!!


268 Droomdekentjes Nijkerkerveen


In Nijkerkerveen en omgeving gaat eind 2019 een groep vrijwilligers opnieuw aan de slag om dekentje te maken voor zieke kinderen in samenwerking met Stichting de Regenboogboom. WWvK betaalt een deel van de materiaalkosten.


269 Rainbowschool Sri Lanka schoolkosten

Deze school, geleid door Ron en Yvonne Wilke wordt al vele jaren van harte gesteund voor WWvK en dit zal ook in 2020 het geval zijn. Voor uitgebreide info over de steun over 2018 en 2019 klik hier

Op 5 februari 2020 ontvingen wij onderstaande foto impressie van het overhandigen van de uniformen. De projecteigenaren schrijven hierover:

“Een prachtige mijlpaal is weer bereikt.
Voor de 10e (!) keer heeft de jaarlijkse bijdrage van WWvK er weer voor gezorgd dat ook in 2020 vele jonge kinderen uit ons dorp naar peuterschool de Rainbow kunnen waar hen een geweldige tijd wacht en ze zich, dankzij de kwalitatieve educatiemiddelen, kunnen ontwikkelen en er een solide basis wordt gelegd voor hun verdere schooltijd.
Heel veel dank aan allen die hebben bijgedragen aan dit project!”.


270 Stichting BeHoCa opvang zwerfjongeren Kenia vervanging auto

Stichting BeHoCa opende in juli 2013 in Mombassa een tehuis waar voormalige straatjongens wonen in de leeftijd van ±7 tot en met ±20 jaar. Ze leven er als één grote familie en de jongens zien elkaar dan ook als broers. Het tehuis heeft een capaciteit voor ±20 jongens.
De aanvrager is al enkele malen in Mombassa geweest om vrijwilligerswerk te doen.
In zijn aanvraag schrijft hij o.m.:

Wij vinden dit een geweldig project. Uiteraard past dit geheel in het verlengde van mijn vorige werk, namelijk het werken met kansarme jongeren. Prachtig dat juist in een land, zoals Kenia, er een project is om de zwerfjongens op te vangen en ze een betere toekomst te bieden, de jongens weer naar school kunnen, medische zorg krijgen en een dak boven hun hoofd, maar vooral ook liefde en aandachtig krijgen. Het raakt ons iedere keer weer, dat als wij een bezoek brengen, hoe dankbaar de jongens zijn, maar ook hoe ambitieus sommige zijn. Zij hebben allemaal een doel voor ogen, om later een goede baan te hebben en een eigen huis.

Tijdens onze bezoeken werden wij door Melissa Krebs opgehaald in haar (oude) auto. Overigens zaten wij tussen de zakken stro (voor de kippen), maar ook tussen de reeds geslachte kippen. De auto (een personen auto) doet dienst als zowel personenvervoer, alsmede het vervoer van bouwmateriaal, levende have, transport voor de handel (kippen, groente etc). De auto heeft zijn beste tijd gehad (door het veelvuldig gebruik op de vaak slechte en onverharde wegen). Melissa gaf tijdens ons laatste gesprek in september 2019 aan (zij was op dat moment in Nederland), dat de auto echt aan vervanging toe is, omdat de reparatiekosten steeds meer worden. Het mooiste zou zijn als er een geschiktere auto zou zijn, waarin personen en “handelswaar” gescheiden in vervoerd kan worden. Ze noemen dat een zgn. probox, een soort  pickup truck. Zij hebben een auto nodig, om jongeren van de straat te halen, te zoeken als ze terug zijn gevallen in hun oude patroon, familie of bloedverwanten te bezoeken, jongeren te herplaatsen bij familie of adoptie gezinnen. De afstanden zijn groot en soms ben je uren onderweg. Maar de auto is ook nodig om de groente en fruit te vervoeren die zij hebben verbouwd en te verkopen, alsmede de kippen (dat is een inkomstenbron, waardoor de dagelijkse kosten kunnen worden blijven betaald).

WWvK neemt de kosten voor vervanging van de auto voor haar rekening.

 

In oktober 2019 is de aanvrager weer in Kenia geweest. In zijn verslag schrijft hij o.m.:

We zijn weer terug uit Kenia (al een week). Wij hebben, ondanks de regentijd, daar een prachtige week gehad met de straatjongens van Believe Hope and Care.

Vanuit Nederland hadden wij een extra koffer meegenomen met handdoeken, kleding, toiletartikelen, knutselspullen etc. Bijeen gebracht door verschillende mensen uit Nederland na een oproep op Facebook. Vooraf hadden wij natuurlijk wel alles gecheckt, opdat er geen rare en verboden spullen in de koffer zaten, waardoor wij eventueel problemen zouden kunnen krijgen bij het invoeren van de koffer.
Op woensdag hadden wij de eerste afspraken bij garages en importbedrijven. De auto's in Kenia komen veelal uit Japan en worden geïmporteerd. Deze komen per schip aan in Mombassa, die 1 van de grootste havens heeft van Afrika. Afspraken maken met Kenianen is soms lastig. We weten niet of dat aan taalbarrière ligt, aan instelling o.i.d., maar soms moesten wij uren wachten tot de mensen er waren met wie de afspraak was gemaakt. Ook de reisafstanden namen door het slechte weer, de wegen en het verkeer veel tijd in beslag. Het vergt dus veel geduld vanaf onze kant. Op donderdag hadden wij de volgende afspraken en werden van de ene opslag naar de andere gereden. Sommige auto's waren door de tand des tijds aangetast en zagen er niet betrouwbaar uit en hadden ook al een behoorlijke kilometerstand op de teller. En toch vonden wij bij een garage een prachtige Toyota Corolla, Probox, kleur wit, met slechts 70.000 kilometer op de teller. Melissa had mij gevraagd te onderhandelen, daar zij vrouw en blond is (kennelijk is dat een reden op de prijs op te schroeven)., en zij mij vooruit wilde schuiven als member of the board from Holland. De auto stond bij een 'autowasstraat' en er waren 4 mannen bezig om de auto van binnen en van buiten te laten glanzen. Daarbij stonden nog twee mannen van de garage en de eigenaar. Kortom veel volk waren bezig met deze auto, die eigenlijk op transport zou gaan naar Nairobi. De auto zag er prachtig uit en tijdens de proefrit kon ik met twee mensen onderhandelen. Na wat vijven en zessen werden we het eens over de prijs.

Het laat zich raden, dat Melissa en de jongens enorm verheugd en dankbaar waren toen de auto op zaterdag werd afgeleverd. Van de overhandiging van de sleutels. Wij hebben foto's gemaakt met de vlag van WWvK, de auto en alle jongens er omheen. feest dus en missie geslaagd.

Melissa, de zo trotse en stoere vrouw van 37 jaar, de rots in de branding voor al deze jongens, wilde een speech houden en ons bedanken voor de mooie en geweldige donatie van een auto en het diner. Echter na de eerste 4 woorden werd ze overvallen door emoties en heb ik haar maar gered door haar te omhelzen. Een groot applaus van de jongens volgde. Zij verstonden wel niet wat er gezegd werd, maar begrepen en voelden exact aan waar dit over ging. Universele taal.

 

 

Onderstaand de nieuwsbrief van Behoca februari 2020:


271 Mountain Child Care Quest Treks en Quest Tribes

Mountain Child Care is de stichting van MyQuest en is gevestigd in Kathmandu, Nepal. Zij organiseren persoonlijk leiderschap-programma’s voor Nepalese tieners met kwetsbare achtergronden.

De aanvrager schrijft o.m.:

Door middel van een QuestTrek, een 6-daagse trail door de bergen van Nepal, en een vervolgprogramma QuestTribes worden de tieners gestimuleerd om na te denken over hun talenten, kwaliteiten, sterke punten, kernwaarden, en toekomst.

Het inzicht dat je ‘niet je verhaal bent’, ondanks je verleden en achtergrond, is zeer bevrijdend en levert zeggenschap over hun eigen leven op. De tieners hebben enorm veel te dealen met stigma’s en labels van de samenleving en om hiermee om te kunnen gaan moeten ze weerbaar zijn, en niet slachtoffer blijven van hun verleden of algemene conditioneringen van de samenleving. Losbreken hiervan en zien wat hun talenten en sterktes zijn, geeft ze veel zelfwaarde waardoor ze zich ontwikkelen als krachtige individuen die zelf verantwoordelijkheid nemen over hun leven en uit de welbekende ‘poverty trap’ kunnen ontsnappen. Dit houdt in dat we ze van binnenuit empoweren. Alleen een mentaal gezond individu draagt positief bij aan een samenleving en wordt een ‘actor of change’.

Een belangrijk onderdeel is ‘heling’. Heling en acceptatie van hun verleden, waarom ze in een kinderhuis zijn opgenomen, heling ten opzichte van hun ouders en familie etc. Pas als heling heeft plaats gevonden, is er ruimte om met positiviteit en geloof naar de toekomst te kijken. Dit gaat hand in hand met een diploma. Een diploma zonder hoop of zelfvertrouwen, zal uiteindelijk de jongeren niet uit de situatie halen. Wanneer dit, behalen van diploma en geloof in de toekomst, wel samen plaats vindt, wordt de gewenste realiteit van de jongeren een mogelijkheid.

Het programma van de QuestTrek is gebaseerd op oa Theory U (Otto Sharmer), motivational interviewing, systemisch werken, positieve psychologie en de theorie en onderzoeken van Tom Rathover de effectiviteit van het werken vanuit je talenten. Door de kracht van de natuur en verschillende transformatieve oefeningen komen de tieners dichter bij hun essentie. De verschillende lagen van hun onderbewustzijn worden belicht, waardoor zij aangemoedigd worden om keuzes te maken op basis van hun innerlijke kracht en gewenste realiteit. Keuzes die aansluiten bij hun talenten, passies en financiële behoeften.

Door het vervolgprogramma, de QuestTribes, waarin de tieners om de 1,5 maand samenkomen, worden ze blijvend gestimuleerd om zichzelf uit te dagen, hun talenten verder te ontwikkelen, en focus en energie op hun toekomst te houden. Doordat ze regelmatig samen komen en hun obstakels delen, voelen ze zich gedragen en bekrachtigd in wie ze zijn. Dit geeft hen een enorme boost aan zelfvertrouwen. De theorieën en oefeningen tijdens de QuestTribes geven de tieners veerkracht om beter om te gaan met sociale stigma’s, hun verleden, en de uitdagingen die er liggen om de stap te maken naar een leven in de maatschappij.

Sinds 2014 werk ik met veel voldoening mee aan diverse QuestTreks van Mountain Child Care. Sinds 2014 ben ik een aantal keer meegegaan op Trek om in samenwerking met de Nepalese coaches de groep jongeren te begeleiden en coachen. Ik zie zelf tijdens de Treks hoe de Nepalese jongeren meer zelfinzicht, zelfvertrouwen en actiegerichtheid naar hun toekomst krijgen. Het is een krachtig middel en zorgt ervoor dat er meer jongeren in Nepal op een positieve wijze en met meer zelfbewustzijn aan hun toekomst en land werken.

De uitdrukking: Geef geen vis om te eten, maar zorg dat ze zelf hun hengel kunnen maken is hier absoluut van toepassing. Dit is dan ook mijn hoofdmotief om hieraan mee te willen werken. Het is geen eenmalige hulp, maar heeft op veel langere termijn impact. Ik werk er graag aan mee en zie ook dat er financiële ondersteuning noodzakelijk is om dit, samen met de Nepalese coaches en social workers uit de kinderhuizen tot stand te brengen. De kracht zit ook in de samenwerking en de begeleiding door mensen vanuit hun eigen Nepalese cultuur. Ik ervaar de medewerkers van MCC als mensen die met drive, passie en deskundigheid hun mooie werk doen.
Onderstaande video en de facebookpagina geven meer inzicht hebt in hoe levens van kwetsbare Nepalese jongeren kunnen veranderen.

WWvK betaalt een deel van de Quest Treks en Quest Tribes voor 18 Nepalese jongeren

 


273 Belira toiletgebouw bij school in Ghana

De aanvrager schrijft o.m.:

De school is in 2011 gestart met ca. 90 leerlingen en is uitgegroeid naar ca. 450 leerlingen. De school
staat bekend als één van de beste scholen in Ghana en is een aantal jaren geleden uitgebreid met een Junior High School.(JHS).Elk jaar slagen alle studenten die examen doen. Het te behalen diploma geeft recht op o.a. toegang tot de SHS. In 2020 zal de eerste student afstuderen als advocaat.
Deze school heeft zijn bestaansrecht dus al meer dan bewezen.
Het huidige project van Belira omvat ondersteuning voor de bouw van een toiletgebouw naast de school met 4 hurktoiletten voor de jongens en 4 toiletten voor de meisjes. ln de huidige situatie zijn in de school zelf 14 toiletten aanwezig die leiden tot onhygiënische toestanden. De onderwijsinspectie maakt al jaren bezwaar. De stichting Belira wil al jaren dit gebouw realiseren maar door financiële tegenslagen is dat niet gelukt.

WWvK heeft het ontbrekende deel van de financiering aangevuld. 

Onderstaand een artikel uit de nieuwsbrief van Belira van maart 2020.


Kindertehuis Gambia schoolkosten 2020

De aanvrager schrijft:

Dit kindertehuis dat op 14 januari 2009 zijn deuren heeft geopend en gerund wordt door een Nederlands echtpaar, te weten Sia Jongeneel en Gert-Jan Bevers biedt plaats aan 25 kinderen.
Dit kindertehuis heb ik reeds eerder onder uw aandacht gebracht en u heeft dit projectnummer 252 toegekend en gehonoreerd met een bijdrage voor de schoolkosten van drie kinderen..
In december 2019 gaan wij voor de 3e keer naar dit kindertehuis en gaan dan tevens een bezoek brengen aan de scholen van de kinderen.
Voor ons is het heel fijn om als vrijwilliger aan dit bijzonder goed georganiseerde project onze bijdrage te kunnen leveren.

De kinderen in dit kindertehuis worden liefdevol verzorgd en volgen daarnaast de best bij hen aansluitende opleiding. Sia en Gert-Jan hopen dat zij hun kinderen het beste mee kunnen geven, zowel in liefde, voeding, verzorging en onderwijs. Om hen zo op te laten groeien tot volwassenen, die goed voor zichzelf kunnen zorgen en ook anderen kunnen helpen. Voor de kinderen die dit niveau aankunnen gaat het hierbij om een opleiding volgens de Cambridge methode die zij volgen op een privéschool. Hier is voor gekozen, omdat het niveau van de staatsscholen in Gambia erg laag ligt en men daarmee veel minder kans op een baan heeft later.
Ook Gambiaanse kinderen hebben talenten, maar ze moeten wel ontwikkeld worden en dat gebeurt helaas niet op de staatsscholen.
De oudste jongen van bijna 19 zit nu in het tweede jaar van de HEAO. Hij doet het erg goed en volgt een opleiding tot leraar. Inmiddels loopt hij al stages en helpt hij al kinderen in het onderwijs. Daar ik een begroting heb gemaakt voor de onderwijskosten van alle kinderen tot ze 18 jaar oud zijn, heb ik hem buiten de begroting gehouden. Het oudste meisje van bijna 19 is inmiddels bijna klaar met haar 4-jarige opleiding tot kapster/schoonheidsspecialiste.
Door een paar wijzigingen in het nieuwe schooljaar volgen nu nog 16 kinderen de Cambridge opleiding. Het schoolgeld is erg hoog en wordt gedurende de jaren die verstrijken steeds hoger omdat de bedragen voor het voortgezet onderwijs veel hoger liggen dan voor de basisschool. Hetzelfde geldt voor de boeken
1 Jongen zit op het internaat en ook hier zijn de kosten hoog.
6 Kinderen zitten op de staatsschool en voor hen zijn de kosten relatief laag.

zie ook de website van Les Amis de Gambie.

WWvK betaalt voor het schooljaar 2020/2021 de kosten van de leerling op het internaat en de kosten van de basisschool.

 


275 Habitat for Humanity
Nepal 2020

Voor de zesde keer gaat de aanvrager in april 2020 meehelpen aan de bouw van woningen, ditmaal in Nepal. Hij heeft dit met steun van WWvK ook al gedaan in India, Indonesië, Cambodja, Zambia en Malawi.

In zijn aanvraag schrijft de aanvrager o.m.: Wat mij vooral is bijgebleven van de projecten waaraan ik mee heb morgen werken, is het gevoel van voldoening wat je krijgt als je écht een wezenlijke bijdrage hebt kunnen leveren aan de toekomst van tot dan toe kansarme kinderen. Ik ben er al jaren van overtuigd dat wij, zeker vanuit onze Apostolische levenshouding, allemaal een bijdrage zouden moeten leveren aan het verbeteren van de levenskansen van anderen (en zeker kinderen) indien de mogelijkheid zich voordoet.

De volledige tekst van zijn aanvraag vindt u hieronder:


280 St. Matamba ondersteuning weeskinderen Tanzania 2020

In het district Matamba, een afgelegen en geïsoleerd gebied in Tanzania, leven veel weeskinderen. De weeskinderen zijn vogelvrij: uitbuiting op het gebied van (gedwongen) seks en kinderarbeid ligt op de loer.
De Stichting Matamba wil hen samen met de dorpsbewoners veilig onder dak brengen. In Matamba is er de bereidheid om weeskinderen in gezinnen op te nemen. Maar er is gebrek aan een goede leefruimte, een eigen plek voor hen, aan voedsel, medische zorg, onderwijs en juridische ondersteuning. De adoptiegezinnen kunnen de weeskinderen dit alles onvoldoende bieden daar ze zelf arm zijn. Het Kinderproject wil de weeskinderen een kans geven door gezinnen die hen opnemen, te ondersteunen op het gebied van: onderdak, voeding, medische zorg, onderwijs en juridische ondersteuning. Kinderen hebben een dorp nodig, een thuis waar een kind, kind kan zijn en waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen om uit te groeien tot weerbare volwassenen die op hun beurt volwaardig lid van de lokale gemeenschap kunnen worden.
Het doel van het Kinderproject is om een aantal weeskinderen te ondersteunen en de mogelijkheid te bieden uit te groeien tot goed opgeleide volwassenen. Het uiteindelijke doel is deze kinderen een goede toekomst te geven door onderdak en onderwijs mogelijk te maken, zodat ze later in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en zo een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan hun gemeenschap.


WWvK betaalt al tien jaar mee aan de kosten van voedsel en onderwijs.