Home » Projecten » Projecten 2016 » 190 zonnekoken Benin

190 Zonnekoken in Benin

Koken met de zon in Benin

 

In de Afrikaanse samenleving worden de maaltijden vrijwel zonder uitzondering bereid op een houtvuur. Als je wat meer te besteden hebt gebruik je houtskool en als je erg rijk bent gebruik je (flessen)gas. Houtkap is een grote bedreiging voor deze samenlevingen. De woestijn dringt steeds verder op. Het klinkt een beetje overdreven, maar een land zonder bomen is ten dode opgeschreven. Een tweede argument om geen hout te gebruiken zijn de hoge kosten: die bedragen al gauw 10 Euro per maand, terwijl het gezinsinkomen meestal niet hoger is dan enkele tientallen Euros. Vandaar dat er gezocht wordt naar alternatieven voor hout. En het gebruik van zonne-energie is daarvoor een geschikt alternatief.

Met een financiële bijdrage van WWVK voer ik in Benin een project op dit gebied uit. De counterpartorganisatie is een school voor beroepsopleidingen in de stad Dogbo, ESI genaamd (Education Service International). De school, met opleidingen voor plaatwerkerij, automonteur en bakkerij, heeft tot doel leerlingen uit sociaal zwakke milieus, vaak wezen, op te leiden. In een voorstudie, door mij uitgevoerd in januari 2016, bleken leerlingen van de plaatwerkerij zeer goed in staat de producten zelfstandig te maken, en, nog belangrijker, met enthousiasme. De school beschikt over een verkooppunt (in Afrika heeft een school voor beroepsopleiding vaak het karakter van een leerwerkbedrijf, er moet ook geld verdiend worden) in het midden van de stad waar de producten gedemonstreerd en verkocht kunnen worden.

De twee belangrijkste producten die gemaakt zullen worden zijn de solar box (oventje) en de hooimand. De solar box is gemaakt van zo goedkoop mogelijke materialen, de vloer van de oven kan in de volle zon een temperatuur bereiken van 160-180°C, zelfs in Nederland wordt een temperatuur van 150°C bereikt. De hooimand bestaat uit een grote rieten mand, inwendig bekleed met katoen (er is een grote katoenverwerkingsfabriek in Dogbo) en afgedekt met een lap stof. Een pan met rijst kan zo 48 uur warm gehouden worden. In een later stadium zullen ook andere producten in het programma worden opgenomen.

 

Piet Sluimer

Renkum

8/2 2017