Home » Projecten » Projecten 2018 » 225 Kleurfabriek Nijmegen

225 Kleurfabriek Nijmegen

Stichting Kleurfabriek Nijmegen stelt zich ten doel om kinderen van het asielzoekerscentrum in Nijmegen een veilige en vertrouwde plek te bieden waar ze weer even kind kunnen zijn. Dit doen ze door het aanbieden van laagdrempelige creatieve activiteiten alsmede vrij spelen. Er wonen op het azc meestal rond de 55 kinderen in de leeftijd van 0/12 jaar. In de leeftijdsgroep van 13 t/m 18 jaar zijn dit er meestal rond de 30. Het verloop is groot en de dynamiek van de groep verandert hierdoor voortdurend. In een jaar tijd zien zij ongeveer 150 verschillende kinderen. Zij vinden het belangrijk dat ze ruimte krijgen om hun creatieve talenten te (her) ontdekken en te ontplooien. Dit doen ze met pedagogische en creatief opgeleide vrijwilligers. Door het aanbieden van deze bijzondere plek op het azc geven zij de kinderen een stuk basis en zelfvertrouwen mee waarmee ze verder kunnen bouwen aan hun toekomst.

Ze hebben drie mooie ruimtes tot onze beschikking die zij hebben ingericht als knutsellokaal, een chill-ruimte en een speellokaal. Inmiddels zijn zij met Kleurfabriek Nijmegen bijna 3 jaar actief op het azc in Nijmegen Oost en bieden zij structureel twee keer per week activiteiten voor kinderen aan alsmede een keer per week een vrouwenavond voor zowel moeders en vrouwen zonder kinderen. In september 2017 zijn ze gestart met een peuterochtend een keer week. Ouders kunnen tijdens deze ochtend op een speelse manier kennis maken met de Nederlandse taal in een naastgelegen lokaal.

In oktober 2017 zijn ze gestart met een meidenclub voor meisjes van 13 t/m 18 jaar. Twee uur per week schilderen, dansen, koken etc. Zij geven zelf aan wat ze willen leren of wat ze aan andere meiden willen laten zien.

Daarnaast organiseren ze regelmatig gezinsactiviteiten om het positieve gevoel tussen ouders en kinderen te bevorderen. Door alles wat hebben mee gemaakt en de situatie waarin ze nu verkeren zijn de verhoudingen tussen ouders en kinderen vaak veranderd, de ouders hebben hierin Nederland een andere rol dan ze in hun land van herkomst hadden. Bovendien is er weinig privacy omdat ze in één ruimte slapen.

In de zomer organiseren ze speciale activiteiten. Dit zijn allemaal gezinsactiviteiten en ze gaan dan zoveel mogelijk iets ondernemen en beleven buiten het AZC.

In 2017 hebben ze hun tweede zomerkamp georganiseerd; 4 dagen met 35 kinderen naar een kampeerboerederij buiten Nijmegen. Andere omgeving, ontspannen, plezier, lachen, en spelen. Daar zijn jongeren van het AZC en studenten bij betrokken. Zij hebben van tevoren een training gekregen. Door de ervaringen van 2016 en 2017 willen ze het in 2018 nog bijzonderder maken.

Vanwege recente uitbreiding van hun activiteiten en om continuïteit van de bestaande activiteiten te kunnen waarborgen is voor 2018 financiële ondersteuning voor materialen die ze gebruiken voor workshops en activiteiten verstrekt. Ze krijgen de beschikking over een extra ruimte en willen daar een schilderatelier van maken. Ook het zomerkamp 2018 wordt door WWvK gesteund.