ANBI-status

ANBI

Wereldwijd voor Kinderen beschikt over een ANBI-registratie. Deze registratie garandeert dat de Belastingdienst Wereldwijd voor Kinderen erkent als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit biedt fiscale voordelen voor zowel sponsors als voor Wereldwijd voor Kinderen.

Fiscale voordelen

Omdat Wereldwijd voor Kinderen in Nederland over de ANBI-verklaring beschikt, kunnen éénmalige giften en giften via schenkingsovereenkomsten volledig worden afgetrokken van de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Er zijn drie regelingen om te profiteren van belastingvoordeel:


1. Schenken met belastingvoordeel

Sponsor je al aan Wereldwijd voor Kinderen? Dan kun je eenvoudig profiteren van belastingvoordeel. Je kunt jouw donaties aan Wereldwijd voor Kinderen verhogen zonder dat het geld kost. Maak jouw giften volledig aftrekbaar en zet ze om in een periodieke schenking. Dit scheelt vaak enorm.


2. Fonds op naam

Je kunt de naam van jouw bedrijf, van een dierbare of van jezelf verbinden aan het bijzondere werk van Wereldwijd voor Kinderen voor kwetsbare kinderen in Nederland en ontwikkelingslanden. Met zo’n fonds kun je een doel steunen dat je aan het hart ligt, zoals beter onderwijs, kinderen met een handicap en kansen voor meisjes of de beschikbaarheid van veilig drinkwater.

 

3. Wereldwijd voor Kinderen en uw Belastingaangifte

Als sponsor van Wereldwijd voor Kinderen heb je mogelijk recht op een belastingvoordeel. Helemaal wanneer je een schenkingsovereenkomst of notariële akte bij Wereldwijd voor Kinderen hebt afgesloten.

Een periodieke gift op basis van een vijfjarige overeenkomst met Wereldwijd voor Kinderen geeft ruimere fiscale mogelijkheden.

Voor deze wijze van schenken hanteert de Belastingdienst een zogenaamde ‘overeenkomst periodieke gift in geld’.

De inhoud van deze overeenkomst dient om de fiscale aftrekbaarheid  te verruimen; in beginsel is de gift dan namelijk volledig aftrekbaar (wetswijzigingen voorbehouden). Het heeft niet tot gevolg dat je verplicht zou zijn om deze schenking ook daadwerkelijk vijf jaar te doen, echter als je dat niet doet verlies je wel de extra fiscale aftrekmogelijkheid.

Meer informatie over de voorwaarden voor het aftrekken van periodieke giften aan ANBI instellingen vind je op de website van de belastingdienst.

Bij de invulling van de vragen we het formulier digitaal in te vullen en te printen.
De afdruk bestaat uit een exemplaar voor de schenker en de ontvanger welke bij digitale invulling tegelijkertijd worden ingevuld. Denk eraan dat alle vragen beantwoord moeten worden en dat jij en jouw eventuele partner het formulier twee keer ondertekenen.

Na ondertekening kun je beide exemplaren per post zenden aan:

Stichting WereldWijd voor Kinderen
T.a.v. secretariaat
Antwoordnummer 316
3740 VB Baarn
(postzegel niet nodig)

Je ontvangt van ons daarop een door ons ondertekend exemplaar retour. Dit is van belang voor de onderbouwing van de aftrekpost bij de inkomstenbelasting.

Als indicatie voor het effect op de loonheffing in jouw situatie kun je gebruik maken van een op internet algemeen beschikbaar rekenmodel.

De informatie over de aftrekbaarheid van giften en donaties is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Wij kunnen echter geen aansprakelijkheid aanvaarden voor onjuistheden m.b.t. deze informatie.

Ben jij van plan om van één van bovenstaande regelingen gebruik te willen maken en heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of stuur een e-mail naar info@wwvk.nl. Wij helpen je graag!

Voorwaarden ANBI-verklaring

De Belastingdienst stelt eisen aan een stichting of andere instellingen om aangewezen te worden als ANBI. Zo moet Wereldwijd voor Kinderen onder andere voldoen aan doelstellingen voor het algemeen belang, mag er geen winstoogmerk zijn en is het een vereiste dat Wereldwijd voor Kinderen en de medewerkers voldoen aan bepaalde integriteitseisen.

Wat is het RSIN nummer van Wereldwijd voor Kinderen?

Het RSIN nummer is 816806019.

Publicatieplicht

Een algemeen nut beogende instelling (ANBI) moet gegevens publiceren op een eigen website, of op een gemeenschappelijke website van bijvoorbeeld een brancheorganisatie. Grote ANBI’s zijn sinds 1 januari 2021 verplicht om standaardformulieren te gebruiken. Het door ons ingevulde formulier is hier te lezen.